Kopaniny u Aše - 28.7.2012

29.07.2012 00:30

 

Drsné probuzení v sobotu zažila pětaosmdesátiletá Marie Karasová a její životní partner. Na jejich pozemku v Kopaninách u Aše měl totiž zhruba ve čtyři hodiny ráno řádit kulový blesk. Nejenže je vytrhl z poklidného spánku, ale také poničil dřevěnou stodolu, která stojí kousek od jejich domu.

„Asi v deset hodin večer jsem šla sundat květiny z terasy, protože začala bouřka," řekla posmutněle Marie Karasová. „Ani jsem nevyšla z domu a zaslechla hroznou ránu. Řekla jsem svému životnímu partnerovi, aby se šel podívat ven, že nám asi někdo hází kameny do oken. Hluk odezněl a šli jsme spát. K ránu nás ale vzbudila šílená rána a záblesk. Když jsem se začala po tom šoku rozhlížet po okolí a po domě, viděla jsem kouř. Šla jsem se podívat do stodoly a už u vchodu jsem viděla, že z její střechy koukají třísky, dřeva a kus i chybí. Uvnitř už jsem ve střeše spatřila poměrně velkou díru a zničená prkna," vysvětlila.

„Poté jsem zjistila, že soused má v garáži rozbitá okna, takže je možné, že jsme nebyli jediní. Když nám kolem osmé hodiny ráno přišli od energií opravit elektřinu, zjistili, že jsou úplně spálené elektrické zásuvky a kabely nad rozvaděčem. Jsem ale ráda, že se nikomu nic nestalo. Teď už jen čekáme v pondělí na vyjádření odborníka z pojišťovny," uvedla Marie.

Kulový blesk je velmi ojedinělým jevem. Vědci zatím nepřišli na to, kde se vlastně vzal. Na Chebsku se ale neobjevil poprvé. Dalším z lidí zasažených kulovým bleskem je zemědělec Luděk Dolejš z Odravy. Ten si celou situaci pamatuje také velmi dobře.

„Ze začátku jsem nad vesnicí viděl pouze jasnou červenou záři, která mě naprosto oslepila," řekl Luděk Dolejš.

„Později začala být velmi jasná, a to už jsem jen slyšel šílený hluk a zvuk rozbitých oken. Měl jsem po celém domě spálené zásuvky a rozbitá některá okna. Nejkurióznější věc se stala s uzávěrem vody u pračky. Ten byl tak roztavený, že s ním nešlo ani pohnout," vzpomínal. „Kulový blesk mi způsobil i zranění. Díkybohu jsem nebyl přímo v dráze blesku. Měl jsem pouze popálený obličej a byl jsem ozářený. Červená kůže se po dvou dnech oloupala," vysvětlil.

Právě i kvůli své jedinečnosti není úkaz prozkoumaný. „Kulový blesk se moc často nevyskytuje," uvedl Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Proto je i tento jev skoro neprozkoumaný a literatura se o něm nezmiňuje. Víme, že se jedná o plazmovou kouli, nikdo však neví, za jakých okolností a proč vzniká. Dokonce ani v laboratorních podmínkách se ho nepodařilo nikdy nasimulovat," dodal odborník z Českého hydrometeorologického ústavu.
Zdroj: https://karlovarsky.denik.cz/z-regionu/na-chebsku-radil-kulovy-blesk-20120730-5f07.html

Zdroj: https://karlovarsky.denik.cz