Koronavirus není z přírody?

10.06.2020 23:08

Zatímco se lékaři připravují na možný návrat pandemie, molekulární genetička Soňa Peková tvrdí, že nic takového už planetu nečeká. Proč?


„Věřím a jsem přesvědčen o tom, že pokud druhá vlna nastane, a to myslím, že dneska nikdo nedokáže říct, jestli ano, nebo ne, tak budeme bezesporu lépe připraveni. Budeme vědět, jaké postupy udělat tak, aby byly co nejefektivnější,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Právě ten na začátku epidemie o Pekové prohlásil, že se díky nedbalému zacházení se vzorky k testování nakazila novým typem koronaviru. Za nepravdivou informaci se později omluvil.

Omylem jsou podle Pekové i obavy vědců, že by se mohl koronavirus v nejbližší době vrátit: „Vůbec nevím, proč by to mělo být právě na podzim. Virus se nechová sezonně. To je další z jeho charakteristik, jež ho vymaňují z normálnosti. V Číně je teplo, ve Švédsku zima a jemu je to jedno a smetl nás napříč planetou,“ uvedla pro časopis Reflex.

Co od viru čeká? Jaké jsou důkazy, že je nákaza na ústupu? Jakou roli podle Pekové hraje v boji s nákazou důkladné testování obyvatelstva?

 

Vy jste nedávno pro Novinky řekla, že žádná nová druhá vlna nebude. „Myslím si, že jsme z toho venku. A za pár měsíců bude i celý svět.“ Dnes jste tomu samému serveru řekla, že by bylo lepší, kdyby lidé nejezdili do ciziny, nepopírá to vaše předchozí vyjádření?

Je to pořád v té jedné linii. Prosím lidi, aby letos ještě z bezpečnostních důvodů zůstali doma, a to kvůli riziku možného importu viru z oblastí, kde epidemiologická situace ještě není vyřešená.

 

Vaše tvrzení ale jde proti tomu, co říká o pandemii Světová zdravotnická organizace - šéf WHO tento týden řekl, že i když v Evropě se situace zlepšuje, globální se zhoršuje. V neděli přibylo dosud nejvíce případů covid-19 na světě, pandemie ve Střední Americe je stále teprve před námi. Neunáhlíte se tedy trochu?

Myslím, že musíme řešit primárně naši zemi. To je naše hlavní starost. Epidemie byla u nás a na Slovensku velmi mírná, byla to spíše vlna paniky než vlna epidemie. Na začátku jsme ale hodně zmatkovali, to bylo velice rizikové období.

 

Otázka, která přišla přes email: Na jakých argumentech zakládá paní doktorka Peková svou prognózu, že se šíření viru CoV-2 může do konce roku zastavit a virus takřka vymizí?

Moje optimistická prognóza se zakládá na tom, že virus nevykazuje sezonní aktivitu. Virus podle toho, jak se biologicky chová, by se normálně vracel nepředvídatelně, to se neděje.

 

Prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v ČT na otázku, jestli přijde druhá vlna, řekli, že neví a tvrdit něco jiného by bylo nevědecké. Nepouštíte se do nevědeckých závěrů?

Já to uzavírám na tom, co vidím v této zemi. Neuzavírám to na základě literárních zdrojů, na základě nějakých predikcí, které jsou na vodě. V naší zemi to vypadá, že se situace uklidňuje. Vypadá to, že se virus u uzdravených pacientů nereaktivuje, čehož jsem se na začátku bála.

Myslím, že je na čase, aby společnost začala zase dýchat. Už se tu neumírá v souvislosti s koronavirem, vyskytují se tu jen mikroložiska viru.

Podle mého názoru epidemie v této zemi jednoznačně polevuje.

 

Kolik testů dosud provedla vaše laboratoř?

Dosud jsme provedli na pět tisíc testů. Naše portfolio pacientů bylo od 0 do 100. Viděli jsme všechny druhy pacientů.

Na začátku jsem se viru hrozně bála. Tenhle virus je úžasně ďábelský, ale už z něj nemám takové obavy. Vypadá to totiž, že virus není schopný přežít v přírodě.

 

Otázka z Facebooku: Proč tvrdíte, že je virus vyroben v laboratoři, když dostupné informace o viru tomu nenasvědčují, dokonce panuje shoda, že je to vysoce nepravděpodobné?

Začátkem června vyšla práce, je to společná práce britských a norských autorů. Prozkoumali důkladně strukturální geny toho viru a v práci už zaznělo otevřeně, že ten virus vypadá jako geneticky zmanipulován. Rozumím tomu, že je to z bezpečnostních důvodů lepší přišít netopýrovi, protože to, co se stalo, je průšvih obřích rozměrů.

 

Biochemik Jan Konvalinka v ČT také odmítl spekulace o původu koronaviru. „Neexistuje žádný molekulárně-biologický důvod si myslet, že virus vznikl v laboratoři. Že byl uměle připraven, aby zabíjel lidi. Zaprvé nechápu, proč by to někdo dělal. Zadruhé nic pro to nesvědčí. A kdo tvrdí, že ano, tak by měl ukázat nějaký argument. Žádný jsem neviděl,“ uvedl. Máte takový argument?

Virus se vůbec nechová, jako by byl přírodního původu. V jednu chvíli se ukáže, jakého to bylo původu. Já asi nemám dostatečnou fantazii na to, abych si uměla představit, že by přírodně vzniknul takový virus. I kdyby bylo zrníčko podezření na to, že virus unikl z laboratoře, tak státy mají udělat všechno pro to, aby se všechno vyšetřilo a něco podobného se neopakovalo.

 

Má smysl vyvíjet vakcínu proti koronaviru?

Každý může dělat, co chce. Já nechci nikomu bránit v tom, aby vyvíjel vakcíny. Virus je podle mého názoru příliš heterogenní na to, aby se dala vyvinout funkční vakcína. Jde se ale zamyslet nad nějakou geneticky modifikovanou vakcínou.

 

Už jste odpustila vládě, že o vás šířila dezinformace?

Já jsem se na ně ani nikdy nezlobila. Považovala jsem to za takové zaškobrtnutí, jsem profesionál a už se k tomu nechci vracet.