Kundalini jóga

12.02.2012 13:42

Kundalini jóga je podle Yogi Bhajana jogínská tradice kombinující meditaci, mantru, fyzické cvičení a dýchací techniky. Je to Raja jóga, která shrnuje osm stupňů jógy do praktikování jediné formy jógy a vede ke znamenitosti a k extázi. Kundalini doslovně znamená lokna na pramínku vlasů milého. Metafora se vztahuje k toku energie a vědomí, které existuje v každém z nás a které nám umožňuje splynout s vesmírným vědomím. Spojení individuálního a vesmírného vědomí vytváří božskou jednotu, zvanou jóga. Po tisíce let byla tato posvátná věda a technologie uchovávána v tajnosti a předávána ústně od mistra k vybranému učedníkovi až do roku 1969, kdy ji Yogi Bhajan, mistr Kundalini jógy, začal vyučovat veřejně.

Kundalini jóga je take známá jako Jóga vědomí. Zaměřuje se na povědomí o sobě sama a na zážitek našeho nejvyššího vědomí. Technologie Kundalini jógy podle Yogi Bhajana je věda o mysli a těle a vede k pozvednutí ducha, který nemá hranice a je neomezený. Proto je tato jóga pro každého bez rozdílu. Podle starodávné tradice jógy je Kundalini jóga podle Yogi Bhajana cestou normálních lidí, tj. vždy byla praktikována lidmi, kteří měli rodiny a pracovali, na rozdíl od obvyklé cesty jogína, tzn. vzdání se světských věcí, celibát a odchod ze společnosti lidí.

Hlavním cílem Kundalini jógy je probudit plný potencial lidského vědomí v každém jedinci. To znamená rozpoznat naše vědomí, vyladit ho a rozšířit ho do neomezeného vědomí. Odstranit veškerou vnitřní dualitu, vytvořit schopnost hluboce naslouchat, kultivovat vnitřní ticho a dosáhnout prosperity a výtečnosti ve všem, co děláme. Kundalini jóga dle Yogi Bhajana se zaměřuje na osobní zkušenost a vědomí jedince při praktikování krijí – setu cviků, zvuků, muder. Probouzíme kundalini , abychom byli schopni dosáhnout plného potenciálu našeho nervového a žlázového systému a vyvážit subtilní systém čaker a meridiánů v těle. Krija je sladěný systém skládající se z pohybů, zvuku, pranayamu, muder, soustředění se a meditace, který automaticky vede energie v těle a mysli ke specifickému výsledku neboli změně vědomí. Kundalini jóga podle Yogi Bhajana nespoléhá na žádnou z těchto technik samu o sobě, i když jich hodně využívá. Naopak je to jedinečný a otestovaný systém v rámci struktury každé kriyi, kterou nám Yogi Bhajan předal. Tento systém nás vede k neustálému a předvídatelnému pokroku a využívá přitom základní funkce těla a mysli, k vytvoření rychlého a udržitelného osobního růstu a hojení. V této tradici není meditace považována za oddělenou od ásány nebo jógy, je nezbytnou součástí celku. Cviky v kriji přivádějí tělo a mysl do stavu, ve kterém lze snadno dosáhnout hluboké meditace.