Lávové kameny a masáže

06.04.2013 14:15

 

Před prvním použitím kamenů

Vložte všechny kameny do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu s kameny ohřejte (kameny nechte chvíly v horké vodě, tak aby se dostatečně nahřály, cca 5-10 minut) a poté nádobu i s kameny stáhněte z vařiče (na změření teploty můžete použít teploměr na zavařování, nebo teploměr z naší nabídky, který je snadno čitelný a rychlý). Počkejte chvíli až voda nebude horká  a pomalu a opatrně ji slijte (pozor na opaření). Doporučujeme, ale na vyjmutí kamenů z teplé vody použít speciální silikonové kleště. Nepotlučete si tak hrnec, nehrozí rozbití kamenů pádem o sebe a v neposlední řadě se neopaříte. Kameny vyskládejte na ručník. Až kameny nebudou horké ale teplé, ručníkem (nebo papírovou utěrkou) kameny otřete. Dále doporučujeme na suché kameny aplikovat masážní olej. Kameny po první aplikaci oleje ztmavnou, zčernají.

 

Příprava k masáži

Než začnete s masáží je potřeba si vše pečlivě připravit. Masér má mít krátké nehty a sundané všechny šperky, prsteny atd. z rukou. Uvědomte si že masírovaný bude částečně, nebo úplně svlečený, je proto třeba zvolit místnost s přiměřeným tepelným komfortem. Připravte si v místnosti pro masáž příjemnou atmosféru (tlumené světlo, relaxační hudba, květiny atd.) Místo masážního lehátka můžete použít matraci položenou na zem. Matraci umístěte tak, aby kolem bylo dostatek místa i pro Vás. Nechte masírovaného ulehnout a zklidnit. Zakryjte části těla co nebudou masírované. K matraci si přineste ohřátý masážní olej a nahřáté kameny. Tip: lahvičku s masážním olejem si můžete snadno nahřát v ohřívači kojeneckých lahví.

 

Ohřívání lávových kamenů bez ohřívače

Při ohřívání kamenů je třeba dodržovat základní bezpečnostní opatření, mezi ně patří: Nedotýkejte se horkých povrchů. Pokud kameny ohříváte v blízkosti dětí, dbejte zvýšené opatrnosti. Buďte velmi opatrní při přesunování nádoby v níž je teplá tekutina. Do nádoby vždy vložte nejprve kameny, až poté dolijte vodu (nebo vkládejte kameny kleštěmi). Pro vyndávání teplých kamenu z ohřívače používejte žáruvzdorné rukavice, děrovanou dřevěnou lžíci nebo silikonové kleště, abyste se nepopálili nebo neopařili. Nikdy do nádoby nelijte vařící nebo horkou vodu. Důležité je si uvědomit, že teplota vody i kamenů může mírně přesáhnout 100°C, je-li voda ve varu!

 

Ohřívání lávových kamenů v ohřívači

Kameny lze ohřívat a dále udržovat v požadované teplotě ve speciálních ohřívačích k tomu určených. Jedná se o ohřívače lávových kamenů s termostatem. Termostat udržuje stálou, Vámi nastavenou, teplotu (nejčastěji v rozsahu 35 až 55°C). Při používání ohřívače lávových kamenů je nutno používat přístroj souladem s jeho návodem na použití.

 

Údržba lávových kamenů

Použité lávové kameny dejte do čisté teplé vody, přidejte antiseptické mýdlo (nebo pár kapek Tea Tree oil) a jeden po druhém očistěte (můžete použít kartáček). Poté kameny otřete dočista, odložte na čistou utěrku a nechte uschnout.