Mezi politiky a vysokými manažery je víc psychopatů než ve federální americké věznici

23.01.2016 23:10

 

Lékař Jan Hnízdil je v každém případě osobností s dost netypickými názory a za to si ho řada lidí váží. Snaží se o celostní léčbu pacientů, také se zabývá důvody toho, proč jejich těla stůňou. Přiznává, že tak jak však dříve nerozuměl stonání svých pacientů, tak nechápal vystupování a názory politiků.

Hnízdil připomněl, že toto téma už bylo odborně probádáno. „Ti autoři, z nichž jeden je psychiatr, totiž exaktním způsobem zjistili, že mezi politiky a vysokými manažery je víc psychopatů než ve federální americké věznici. Jsou dokonale oblečení, ale jsou to bestie. Nejsou to sice nemocní lidé, ale chybí jim kus mozku, což doložila i magnetická rezonance. Chybí jim totiž mozková centra rozhodující pro svědomí, soucit, zodpovědnost a spolupráci. My už víme, jak se chovat k někomu, komu se třeba v prenatálním období nevyvine oko, noha, ruka, ale nechápeme to, že se někdo může narodit se zmrzačeným charakterem. On se podle toho chová, my se divíme a také on se diví. O emocích sice umí mluvit, ale neprožívá je. Naučí se je třeba používat, ale nezná jejich obsah,“ připomíná závěry jedné z odborných prací Hnízdil. A jak již před časem sám dodal, zcela se s těmito poznatky může ztotožnit.

Podle něj to vše ale není problém těch psychopatů, ale systému. „Je postavený na dravosti a bezohlednosti, vyčerpávání přírodních zdrojů. Ten systém je celý patologický a přitahuje tento typ osobností. Pokud tu někdo říká, že naše demokracie je ohrožena, říká hloupost. Ona totiž neexistuje a tak ohrožena být nemůže. Vládne nám skupina, dosazená díky lidem v pozadí, se svými vlastními finančními a sobeckými zájmy. A tomu se dnes už říká oficiálním názvem patokracie. Proto vidíme v politice hysterky, bájné lháře, kleptomany, narcisy, megalomany – to je pastva pro specialisty, ale hrůza pro občana,“ konstatuje Hnízdil v dalším videu, které bylo pořízené v polovině prosince loňského roku.

Podle něj v tom je ten zásadní problém – protože tito lidé generují obrovsky negativní energii. „A i když je vidíme někde v televizi a vypneme si zvuk, tak při delším působení z toho onemocníme. Jsou to přitom oni, kdo nám vytváří zdravotnický systém. A my z těch politiků stůněme. Víme, že léčit se má sice ten systém, ale ten to neudělá. Takže musíme začít od sebe,“ vyzývá Jan Hnízdil.

Upozorňuje i na to, že každý příchází na svět s určitým vkladem – nejen tělesným, ale i charakterovým. Ten se může, ale nemusí, rozvinout. Záleží na podmínkách, v kterých vyrůstá.

„Já nechci bojovat s politiky, ani s politikou. Důležité by pro nás mělo být se naučit ty věci správně pojmenovat, identifikovat a odmítnout. To můžeme všichni a pak nám nemohou škodit,“ uzavřel Hnízdil na druhém videu, které shlédlo na YouTube přes 56 tisíc lidí.