Na léčitele dopadly tvrdší represe po únoru ’48

18.03.2018 09:03


„Léčitelství stálo vždy na hraně zákona. Stát minimálně od dob Marie Terezie kriminalizoval lidi, kteří léčili bez medicínského vzdělání,“ podotýká Motyčková. Znalci přírodních sil se potýkali s popotahováním od úřadů i za první republiky, někteří byli dokonce odsouzeni.

Podle etnoložky pokračovala většina léčitelů v činnosti i za protektorátu, neexistují však žádné odhady jejich počtu. „Domnívám se, že ani za války neodmítali pacienty, kteří za nimi přicházeli. Jen byli ostražitější a alespoň naoko loajální k režimu,“ uvádí Motyčková.

Do Petschkova paláce musela přijet k výslechu i Božena Kamenická z Radnic na Rokycansku. Hluboce věřící žena, v pokročilejším věku přezdívaná „bába radnická“, rovněž určovala choroby podle moči, kterou nahřívala nad kahanem. Svými bylinnými směsmi s názvy jako Hormonka nebo Zlatobýlka léčila například neplodnost žen.

Léčitelku nacistům udal její soused, pravděpodobně kvůli ukrývání menších zásob jídla, poslouchání zahraničních stanic a vlastnění závadných tiskovin. „Oni se báli, protože mě pokládali za hellseherin – jasnovidku,“ popsala Kamenická několikatýdenní věznění na jednom z videozáznamů, které při přípravě bakalářské práce získal student Západočeské univerzity v Plzni Martin Benedikt. V léčitelství však mohla Kamenická pokračovat.

Pokud byli léčitelé dostatečně loajální k okupačním úřadům, většinou jim podle Motyčkové nehrozily postihy za nepovolené podnikání, neplacení daní, ublížení na zdraví nebo nedovolené srocování nemocných. „Větší represe na ně dopadly až po roce 1948,“ upozorňuje.

Janu Mikoláškovi nastaly těžké chvíle po smrti jeho chráněnce Zápotockého v roce 1957. O dva roky později dvaasedmdesátiletého léčitele kvůli údajnému krácení daní a podvodu při předražování balíčků s bylinami zatkli v Jenštejně u Prahy, kde se po válce usadil. Zřejmě nejproslulejší český léčitel minulého století si ve vykonstruovaném procesu vyslechl tvrdý ortel: pět let za mřížemi a konfiskace veškerého majetku.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz