NASA hodlá vyslat sondu pátrající po stopách života

22.12.2017 23:27

 

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) by chtěl v roce 2069 vyslat do mezihvězdného prostoru automatickou sondu, která by hledala stopy života. Měla by zamířit k nejbližšímu hvězdnému systému Alfa Centauri. Plánuje se to jako součást oslav 100 let výročí prvního letu člověka na Měsíc. Uvedl to britský vědecký časopis The New Scientist.

Projekt je podle časopisu nový a ještě nemá ani jméno. Většina technologií, které by využíval, dnes ani neexistuje. Sonda by měla zamířit k systému Alfa Centauri rychlostí, která by se měla přiblížit desetině rychlosti světla.

Předmětem jejího zájmu by měla být exoplaneta, tedy planeta obíhající kolem své hvězdy mimo naši sluneční soustavu, která je od Země vzdálená 4,4 světelného roku. Pokud se podaří předpokládané rychlosti dosáhnout, doletí sonda ke svému cíli v roce 2113, tedy 44 let po startu.

Podle Anthonyho Freemana z laboratoří NASA v kalifornské Pasadeně jsou zatím představy o projektu mlhavé. „Do roku 2069 je ale ještě daleko,” řekl britskému časopisu. Bude tedy nepochybně zajímavé, jak se vše bude dále vyvíjet.

Vesmírná agentura se nicméně může pochlubit i jedním aktuálním úspěchem. Novým objevem doplnila osmou planetu do systému Kepler 90, což je vesmírná soustava vzdálená asi 2,5 tisíce světelných let od Země. Soustava se značně podobá té naší.
 

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) novým objevem doplnil osmou planetu do systému Kepler 90, což je vesmírná soustava vzdálená asi 2,5 tisíce světelných let od Země. Celá soustava se tak velmi podobá té naší. Úřad při výzkumu použil ve spolupráci se společností Google umělou inteligenci.

Server Daily Mail připomněl, že nový objev vyvolává otázky, zda je v systému Kepler 90 možný mimozemský život.

Toto téma v minulých dnech opět zčeřily i informace o tělese zvláštního doutníkového tvaru s názvem Oumuamua, který teleskopy ve sluneční soustavě detekovaly 19. října.

Systém Kepler 90 podle nových zjištění zahrnuje osm planet, které obíhají kolem své hvězdy, přičemž ty větší jsou od ní více vzdáleny.

Nová planeta není nicméně místem, „které byste rádi navštívili,“ jak uvedl astronom Andrew Vanderburg. „Je zřejmě skalnatá a nemá hutnou atmosféru. Teploty u povrchu jsou navíc spalující,“ dodal vědec. Podle něj tam může být kolem 800 stupňů Fahrenheita (asi 472 stupňů Celsia).

 

Nová planeta dostala název Kepler 90i a je zhruba o třetinu větší než naše Země, přičemž teplotami se přibližuje Merkuru. Kupříkladu planeta Kepler 90h se zase podobá Jupiteru.

 

Celý systém Kepler 90, objevený v roce 2013, se nachází 2 546 světelných let od Země v souhvězdí Draka a planeta Kepler 90i je z celé skupiny nejmenší. Kolem své hvězdy, která je o něco chladnější než Slunce, oběhne jednou za 14,4 pozemského dne.

NASA při průzkumu soustavy Kepler 90 využila systém umělé inteligence společnosti Google, který umožnil jejím teleskopům učit se a rozlišovat vstupní data s maximální přesností.