Neznámá družice na oběžné dráze kolem Země?

22.10.2011 09:09

Na podzim roku 1964 byla v mezinárodním sci-fi almanachu Galaktika uveřejněna zpráva o neznámém vesmírném objektu v blízkosti Země. Článek informoval, že amatérský astronom objevil temnou skvrnu, která neuvěřitelnou rychlostí přelétla přes měsíční kotouč a že by mohlo jít o suborbitální raketu V (Vergeltungswaffe 2), kterou vyvinuli nacisté.

Objevila se ale i další hypotéza. Podle ní mělo jít o zakonzervovanou mimozemskou loď, jejíž posádka zmizela při výbuchu Tunguzského meteoritu. K této verzi se přikláněl i slavný ruský autor sci-fi povídek Alexandr Kazancev, který orbitální artefakt pojmenoval poeticky Černý princ. Spisovatel vyslovil názor, že objekt by mohl být družicí velké vesmírné lodi, která v r. 1908 způsobila výbuch v Podkamenné Tunguzce.

Objevily se také fotografie, které měla pořídit jedna ze špionážních družic NASA, na kterých je vidět neznámý temný objekt. Kromě Černého prince se pro něj později vžily i názvy Temný rytíř, Přízrak z temnot nebo Černý démon. Postupně se na toto téma objevilo velké množství článků. Autoři uváděli, že o neznámé těleso se zajímal i projekt Pentagonu Modrá kniha, který monitoroval všechny neznámé létající objekty. Vojenští odborníci se nakonec shodli, že o žádné UFO či o cizí kosmickou loď nejde a uvedli, že amatérský astronom pozoroval obyčejný meteorit, který přelétal přes měsíční disk.

Známý americký astrofyzik Ron Bracewell ale ve své práci Signály vysoce rozvinutých galaktických civilizací z r. 1965 tvrdil, že Temný rytíř je jednoznačně mimozemská automatická sonda. Ve stejnou dobu o objektu informoval i Condonův výbor. Ten zase tvrdil, že by mohlo jít o plazmoid, tedy o  koherentní strukturu plazmy a magnetických polí. Právě plazmoidy nejlépe vysvětlují méně známé přírodní úkazy, jakými jsou například kulový blesk, magnetické bubliny v magnetosféře nebo objekty v ocasech komet.

V 90. letech došlo ke dvěma záhadným haváriím amerických vojenských družic. Tehdy zástupci Pentagonu přišli s vysvětlením, že se možná srazily s nějakým velkým objektem. A okamžitě se objevily zprávy, že to byl právě Temný rytíř. A spekulace šly ještě dál: neznámá sonda je stále v aktivním režimu a ničí veškeré přístroje, které jí přijdou do cesty.

Těžko říct, co se tehdy mohlo stát. Každopádně zástupci NASA i ruského Roskosmosu nemají pro milovníky záhad dobré zprávy. Podle nich se v okolním vesmíru žádná mimozemská loď nepohybuje. To, co ufologové považují za Temného rytíře, jsou podle nich vyhořelé stupně nosných raket nebo anténní moduly, které odpadly z Mezinárodní vesmírné stanice ISS.

Zdroj: paranormal-news.ru