Nová hymna USA - Imagine od Johna Lennona?

29.06.2020 14:06

Po ničení soch a stahování filmů z videoték se kvůli údajnému rasismu dostalo také na hudební průmysl. Aktivisté v USA odsuzují americkou hymnu, protože je plná zakořeněného odkazu otroctví a bílé nadvlády v Americe. Namále má ale v zemi také klasická hudba, která není dostatečně multikulturní.

Star-Spangled Banner je oficiální hymnou USA od roku 1931. Scott Key, který její text napsal, však podle některých verzí vlastnil otroky, a ve třetí sloce se o nich dokonce hovoří. Aktivistům se tudíž její text nelíbí, tím spíš v době, kdy se ve Spojených státech hojně demonstruje proti rasismu.

„Hymna je prolezlá násilím. Key se narodil do bohaté rodiny, která vlastnila otroky,“ uvedl bývalý novinář a aktivista Kevin Powell, který dokonce nabídl řešení. Novou hymnou by se podle něj měla stát píseň Imagine od Johna Lennona, což je podle něj „nejvíce sjednocující píseň, jakou můžete mít“.

Imagine není jedinou písní, kterou Američané prosazují jako případnou novou hymnu. V jedné petici požadují lidé nahrazení současné hymny písní America The Beautiful, už dříve se na sportovních kláních v USA často hrála také patriotická píseň God Bless America.