Obecně o akupresuře

27.04.2014 07:37

 

Bodová masáž odstraňuje bolesti, únavu, vyvolává příjemný pocit a povzbuzuje tělo, aby používalo svých přirozených schopností regenerace. Podporuje oběh krve a lymfy, zvláční svalové tkáně, harmonizuje funkci nervového systému, reguluje činnost žláz vnitřní sekrece, podněcuje normální funkci vnitřních orgánů. Bodová masáž někdy úplně nahrazuje léky a tam, kde jsou nezbytné (o tom rozhoduje lékař) tam bodová masáž silně podporuje jejich účinnost. Nemá škodlivé nebo nepříjemné následky.

 

Kontraindikace: Bodová masáž se nesmí provádět u žen v těhotenství, u pacientů s vážnou nemocí srdce, jater, ledvin, plic, s rakovinou, neuritidou, infekční nemocí jako je žloutenka apod., při nebezpečí vnitřního krváceni, při čerstvých zlomeninách, zauzlení střev a na jizvách.

Bodová masáž zvaná také akupresura nebo akupunktura bez jehel se vyučuje na různých učilištích. V SSSR jako “točečnyj masaž" nebo “palcevoje davljenije" jsou kursy pro střední zdravotní pracovníky při akupunkturních centrech. Absolventi pracují pod vedením lékařů. V Japonsku jako “šiacu" je zvláštní státní škola “Nippon Shiatsu School" pro výcvik samostatných pracovníků. Od jejího založení v roce 1930 graduovalo na 20 000 adeptů (údaje z roku 1972). V KLDR a ČLR je bodová masáž v určitém rozsahu předmětem výuky na základních Školách.

Ale i když žádnou průpravu nemáte, můžete v rámci této příručky provádět bodovou masáž u sebe a svých blízkých s dobrým úspěchem.

 

Jak a jak často ošetřovat?

Bodová masáž je míněna jako svépomoc. Na některé body ovšem sami nedosáhnete. Požádejte o pomoc partnera. Vzájemná masáž ve dvou je účinnější. V Indexu najdete číslo a umístění bodu příslušného pro Váš zdravotní stav. Přiložte na pod bříško palce, ukazováku, připadni přes ukazovák položte prostředník. Někdy bude vhodné použit špiček prstů, jindy zase zesílit tlak tím, že dáte palce obou ruk vedle sebe nebo i přes sebe. Přiložte prst na dotyčný bod a s rozvahou tlačte kolmo na bod a pomalu zvyšujte tlak. Náhlé dloubnutí je zbytečně bolestivé a působí rušivě. Zkušený masér vyvolává pocit mezi bolesti a příjemným teplem. Ze začátku bývá bolest silnější, postupně se pod prsty vyvíjí teplo a bolest ustupuje. To je znamení, že masáž byla účinná. Je-li místo velmi bolestivé i na lehký dotek, netlačte do hloubky, ale dělejte lehké odstředivé krouživé pohyby ukazovákem a prostředníkem.

 

Doba tlaku: Pokud není uvedeno jinak tlačte na bod 5 - 7 sekund, uvolníte 3 - 5 sekund tak, že přestanete tlačit, ale Váš prst zůstane na místě. Opakujte asi 3x, nejdéle však 3 minuty na jeden bod. U chronických nemocí dělejte masáž denně. Když příznaky zeslábly - 2x až 3x týdně a posléze 1x týdně. Body uvedené jako systémové můžete ošetřit denně. Může se stát, že přijdete na bolavé místo, které jste nehledali a ani nemůžete určit, jaký bod to je. To nevadí, ošetřujte jej. Včasným ošetřením předejdete vzniku vážnějších nepříjemností a čím dřív, tím lépe.