Opakuje se historie Filadelfského experimentu?

27.04.2014 15:54

Na palubě Boeingu, který letěl z Kuala Lumpur do Pekingu a 8. března záhadně zmizel, byli i specialisté z americké firmy Freescale Semiconductor. Tato firma se oficiálně zabývá výrobou čipů, polovodičů a elektronického zařízení. Na svých stránkách teď oficiálně potvrdila, že v letadle cestovali její zaměstnanci: 12 Číňanů a 8 Malajců.

Americká média v této souvislosti připomínají, že firma Freescale pracuje i na vojenských zakázkách, konkrétně na vývoji technologií „neviditelných“ letadel. Lidé, kteří byli v letadle, se specializovali právě na tuto oblast. Navíc krátce před odletem byla na americký úřad průmyslového vlastnictví doručena přihláška nového patentu v oblasti technologie stealth a zmizelým letadlem cestovali čtyři lidé, kteří jsou pod ním podepsáni. To vše nahrává další konspirační teorii – že s letadlem byl prováděn neoprávněný pokus, který se vymkl kontrole.

Podle některých to připomíná Filadelfský experiment, ke kterému mělo dojít v roce 1943, a jehož podstatou mělo být skrytí torpédoborce USS Eldridge. Údajně se tím měla prověřit jednotná teorie pole. Při testu 22. července 1943 s posádkou se prý podařilo dosáhnout téměř úplné neviditelnosti a někteří svědci tvrdili, že celý objekt zakryla nazelenalá mlha. Experiment se pak opakoval ještě 28. října 1943. Tentokrát se prý Eldridge nejen stal neviditelným, ale fyzicky zmizel z oblasti v záblesku modrého světla a teleportoval se do 320 km vzdáleného Norfolku ve Virginii. Zde ho prý pozorovali námořníci z lodě SS Andrew Furuseth, načež jim opět zmizel z dohledu a pak se objevil zpět ve Filadelfii na původním místě. Podle odhadů loď cestovala zpět v čase asi 10 sekund. Námořníci, kteří byli na lodi, si po pokusu stěžovali na nevolnost, jiní zmizeli beze stopy – ze 181 lidí na palubě zůstalo prý naživu jen 21 osob.

Podle této konspirační teorie samotný Boeing nikdo nepotřeboval. Někdo měl ale zájem o nový patent, jehož hodnota se odhaduje na desítky miliard dolarů. Teď se vynořila další otázka: kdo na něj získá práva po smrti jeho autorů? Firma Freescale Semiconductor? Jejím majitelem je investiční fond Blackstone Group, který ji získal za 17,6 miliardy dolarů. O tomto fondu se psalo před pár lety v souvislosti s teroristickými útoky na budovy Světového obchodního centra (WTC) z 11. září v New Yorku. Fond totiž krátce předtím – v říjnu 2000 – koupil hypotéku, která na WTC ležela, a vydělal tak několik set miliónů dolarů na řízené demolici budov, které mu musela proplatit pojišťovna.

 

22.4.2014 - Mezinárodní pátrací týmy, které už týdny bezvýsledně hledají v Indickém oceánu stopy po zmizelém malajsijském Boeingu 777, zvažují, že přeorientují své snahy zcela jiným směrem, pokud se jim nepodaří v nejbližších dnech potvrdit, že letadlo pohltilo moře právě v této oblasti. Vracejí se také ke zdánlivě nemožné variantě, že letoun skutečně někde přistál.

 

„Možná to budeme muset brzy přehodnotit a prozkoumat tuto možnost, pokud v příštích několika dnech nedosáhneme pozitivního výsledku,“ cituje malajsijský deník The New Straits Times zástupce mezinárodních pátracích týmů.

Zdroj nicméně neuvádí, v jaké zemi mohlo letadlo přistát nebo se zřítit. Potvrdil ale, že by se mohlo takříkajíc od nuly rozjet úplně nové pátrání v jiné oblasti.

„Myšlenka, že by stroj někde přistál, není až tak nemožná vzhledem k tomu, že jsme dosud nenašli jediný úlomek, který by mohl být spojen s letem MH370,“ řekl zdroj listu. „Ovšem možnost, že by nějaká konkrétní země to letadlo ukrývala, když po něm dvacítka ostatních států pátrá, se jeví jako absurdní,“ dodal.

 

Svědci prý viděli nízko letící letoun

Již dříve se objevila svědectví rybářů a vesničanů na severovýchodě Malajsie, kteří údajně spatřili nebo zaslechli letadlo letící velmi nízko a vysokou rychlostí přes džungli směrem na západ, a to v době, kdy let MH370 ztratil kontakt s pozemní letovou kontrolou.

Malajsijští vyšetřovatelé se spolu s experty ze společnosti Inmarsat snažili rozluštit polohu letadla z údajů ze satelitní komunikace, ale neúspěšně.

 

„Komunikační satelit zajišťuje komunikaci. To plyne už z jeho názvu,“ vysvětlil zdroj listu New Straits Times, proč nebylo možné zjistit polohu stroje poté, co se 45 minut po startu odmlčel transpondér.

 

Pátrání se rozšíří

Deník píše, že pátrací týmy do oblasti Indického oceánu, na kterou se nyní soustřeďuje pozornost, vyšlou další lodě a letadla. Zároveň se ale oblast rozšíří, protože už teď panují obavy, že se pátrá sice intenzivně, ale na úplně špatném místě.

 

„Neexistuje jediný fyzický důkaz, že se ocitáme na správném místě, jen vědecké výpočty. Pokud ponorka Bluefin vrak letadla najde, bude to jen dílem štěstí,“ prohlásil pátrač.

 

Malajsijské úřady doufají, že se do pátrání po letadle, které zmizelo před měsícem a půl, zapojí více zemí přinejmenším tím, že poskytnou data ze svých radarů.

Podle deníku totiž vyšetřovatelé nemají k dispozici tolik údajů, kolik by potřebovali. Ujišťují přitom, že v rámci pátrání je zajímá určitý výběr dat, ze kterého nelze získat informace, jež by ohrozily bezpečnost země, která údaje poskytla.