Organismy před půldruhou miliardou let

23.05.2016 11:49

 

Organismy s buněčným jádrem, jejichž velikost byla až třicet centimetrů, žily už před půldruhou miliardou let. Informovali o tom ve úterý v časopisu Nature američtí a čínští paleontologové, kteří zkoumali zkameněliny z formace Kao-jü-čuang z Jan-šanu na severu Číny.

Nálezy starší než ediakarské (635 až 541 miliónů let před naším letopočtem) jsou mimořádně vzácné a většinou jde jen o jednotlivé organismy, i když se už dříve podařilo objevit mnohobuněčné organismy ještě starší, jako byla stužkovitá Grypania, ale ojediněle.

V Kao-jü-čuangu ve vrstvách starých 1,56 miliardy let se podařilo najít desítky různých organizmů, které mají jasnou morfologii a byly viditelné pouhým okem, největší mají délku 30 cm a šířku 8 cm. Z třiapadesáti různých mořských organismů jich má 26 lineární tvar, 16 kopinatý, osm má jazykovitý tvar a tři obdélníkové. Připomínají tvarově mořské řasy.

Paleontologové dospěli k závěru, že nejde o shluky baktérií, ale že by mohlo jít o prvotní jaderné organismy (eukariota), k nimž patří jednobuněčné organismy, houby, rostliny i živočichové. Nedokázaly však nalezené organismy přiřadit k žádné z existujících skupin eukaryot, zvažovaly, že může jít o rostliny, zřejmě patřící mezi předchůdce řas, než aby je bylo možné zařadit přímo do větve červených či zelených řas. Mohlo jít o nějakou později vyhubenou větev

U některých je jasně patrná buněčná struktura s buňkami o délce 10 mikrometrů. Profesor Harvardské univerzity Andrew Knoll, který je spoluautorem zprávy, ale BBC řekl, že čínské fosilie jsou velké, ale pochybuje, že by byly komplikované, což je důležitý rozdíl.

„Vy (čtenáři) jste dobrým příkladem komplexního mnohobuněčného organismu, protože máte buňky 550 typů, desítky tkání a rozličné orgány.“ Na druhou stranu, když přijdete na pláž a najdete mořské řasy, které se sestávají z buněk, jež jsou takřka identické. Většina z nich může jak dělat fotosyntézu, tak sloužit k reprodukci.“

Knoll dodal: „Vypadá to, že přechod od jednobuněčných k jednoduchým mnohobuněčným organismům je jednoduchý. Došlo k němu mnohokrát a toto jen potvrzuje, že se to událo v rané historii eukaryot.“ Vysvětlil, že onen přechod je prostý, protože při něm nedochází k velkým změnám genů: „Rozdíl mezi přechodem od jednoduchého mnohobuněčného organismu ke komplexnímu mnohobuněčnému, je naopak velký. Strom života ukazuje, že k němu docházelo jen vzácně.“

Objev v severní Číně je mimořádně významný, protože jasně ukazuje, že mnohobuněčné organismy prodělaly mohutný rozvoj dříve a hojněji, než se dosud uvádělo, a že doba před kambrickou explozí rozvoje mnohobuněčných organismů se složitou strukturou byla též evolučně bohatá.