Oteplování prudce zrychlilo

13.07.2019 14:36

 

Před patnácti lety platil den s 33 stupni za úmorné tropické vedro. Dnes už nepřekvapí. Teplotní rekordy padají v poslední době tak často, že už skoro zevšedněly. Třeba letos 12. června padly pro daný den na třetině stanic, které měří aspoň třicet let. A známý popularizátor meteorologie Petr Dvořák zcela vážně říká, že se v dohledné době můžeme v Česku dočkat i 46 stupňů Celsia.

Šílených 45,9 stupně Celsia naměřili ve Francii na konci června. Teplotu, jakou zažijete spíše třeba v Bagdádu – tam bylo takové horko minulý týden.

„V minulosti dominovaly takovéto teploty na Blízkém východě. V současnosti už pronikají i do Evropy. Čtyřicet pět stupňů v Česku je otázkou několika desítek let. Může to být příští rok, ale není to pravděpodobné. Je to můj názor, není opřen o klimatologické modely, ale není s nimi v rozporu. Desítky z nich předpovídají velký růst teplot,“ uvedl Petr Dvořák.

Tabulky oteplování i reálné počasí v terénu mu dávají za pravdu. Ukazují mimo jiné, že navzdory předchozím výkyvům ta pravá výheň trápí Česko posledních pět let. Průměrná roční teplota (takzvaný dlouhodobý normál) byla mezi lety 1981 a 2010 přesně 7,9 stupně Celsia a většina Čechů ji bere jako „běžné počasí“. Ovšem pozor.

Tři roky z posledních pěti měřených let od roku 2014 vykazovaly hodnotu začínající devítkou, o dva stupně víc, což je v těchto průměrech hrozně moc. Nejteplejší v historii byl rok 2018 s 9,6 stupně. Roky 2014 a 2015 s průměrem 9,4 stupně za loňskem nezaostávaly.

„Celkově je vidět trend růstu průměrných teplot, hlavně v posledních pěti letech po asi patnáctiletém období stagnace. Tato stagnace byla často používaná skeptiky jako důkaz, že se globální oteplování zastavilo. Nezastavilo se. Jen nejde podle pravítka nahoru. Nejspíš se teď stane, že globální oteplování svoje dosavadní pozastavení rychle dožene,“ dodal meteorolog Dvořák.

 

Zdroj: https://www.idnes.cz