Pandemie a omezení můžou trvat dva roky, varují němečtí experti

17.03.2020 16:22

 

Německo hlásí už přes 6300 odhalených případů nákazy, podle deníku Die Welt ale už může být nakažených kolem 100 000 lidí. Noviny se odkazují na matematické modely, upozorňují ale, že jde o nejisté odhady a že realita závisí na místních okolnostech.

Pro Německo klíčový Ústav Roberta Kocha (ÚRK) pro kontrolu a prevenci nemocí v úterý zvýšil stupeň rizika pro zemi na vysoké, důvodem je dynamika pandemie. V pondělí testy odhalily nákazu o další více než tisícovky lidí a v úterý nejspíš stoupne počet potvrzených nakažených na 7200.

Ústav proto vyzývá k ještě přísnějším opatřením proti šíření nemoci, která by podle ředitele ÚRK Lothara Wielera mohla v krajním případě platit až dva roky.

Nemocnice mají podle ÚRK zdvojnásobit kapacitu oddělení intenzivní péče. Zhoršení situace se očekává zejména v Severním Porýní-Vestfálsku, které je nejpostiženější spolkovou zemí.

Spolková kancléřka Angela Merkelová v pondělí večer uvedla, že v Německu musí zavřít všechny bary, kluby, divadla, zoo, veřejné plovárny, hřiště či nevěstince. Obchody s potravinami nebo lékárny zůstanou otevřené. Datum, od kdy začne opatření platit, si určí každý ze 16 spolkových zemí sama.

 

Zdroj: www.seznamzpravy.cz