Pouze McDivitt?

27.09.2015 12:31

 

Kupodivu v říjnu 1980 Cooper řekl redaktorům časopisu OMNI: „Podle mých znalostí jediný kosmonaut z projektů Mercury, Gemini a Apollo, který spatřil něco, co by se dalo považovat za UFO, byl Jim McDivitt, ale nechce vydat snímky, které by ukázaly, jestli je na nich něco závažného.“ A z toho si můžeme odvodit, že z Mercury 9 Cooper nic mimozemského nezahlédl.

McDivitt, který letěl v červnu 1965 na Gemini 4 spolu s Frankem Bormanem, vyfotografoval podivný objekt připomínajících plechovku od piva. Podle kosmonauta to byla družice vyrobená na Zemi, většina pozorovatelů se domnívá, že to mohl být poslední stupeň nosné rakety Titan, s níž se kosmická loď před několika hodinami setkala. Čtyři fotografie NASA zveřejnila. Podle Oberga však jeden snímek zachytil odraz slunečního světla od okna souseda a druhý lesknoucí se povrch dvou raketových motorků, další mohl být Titan.

Třebaže McDivitt o mimozemské návštěvě nikdy nemluvil, ufologové udělali z jeho záběrů senzaci.
Dlouho zůstal neobjasněný film posádky Apolla 16 v dubnu 1972 u Měsíce – zdá se jako by poblíž lunárního povrchu plulo neznámé těleso. Až na jaře 2004 podali specialisté Johnsonova kosmického střediska v Houstonu, vedení Gregorym Byrnem z analytického střediska fotografií, vysvětlení. Jednalo se o rozmazaný pohled na tyčku vysunutou z lodi, která slouží kosmonautům k zachycení během výstupu do prostoru.