Proč skupují jídlo a stany ?

14.09.2015 15:21

V americkém Utahu roste poptávka po trvanlivých potravinách, stanech nebo svítilnách. Stovky místních mormonů se obávají, že koncem září začne lidstvo trpět. Spekuluje se o další hospodářské krizi, zemětřesení nebo vypuknutí války za účasti OSN. Čeští mormoni však riziko vylučují.

Nenápadný obchod se sušenými potravinami v městečku American Fork si na nedostatek zákazníků rozhodně nestěžuje. Jeho tržby v posledních týdnech vzrostly o 500 procent. „Je tu cítit naléhavost, jako kdyby se k něčemu schylovalo. Možná k finanční krizi. Spousta lidí se zmiňuje o září,“ vylíčil serveru The Salt Lake Tribune manažer obchodu Ricardo Aranda.

Stejné zkušenosti má i Jordan Jensen, který vede v nedalekém Bountifulu prodejnu s vybavením pro nouzové situace. Na dračku jdou zejména balíčky poslední záchrany, které zákazníkovi zajistí, že bez úhony přežije 72 hodin. „Je takřka nemožné udržet je na skladě, a to přijímáme každý den novou dodávku,“ říká prodavač. Neobvyklému zájmu se těší i stany nebo kapesní svítilny.

Obavám z blížící se katastrofy propadly v posledních týdnech stovky Američanů hlásících se k mormonskému hnutí. Podle serveru Newser jde převážně o čtenáře loni vydaných knih z pera spisovatelky Julie Roweové, mormonky, která podle svých slov prošla klinickou smrtí.

Svým čtenářům teď líčí apokalyptická zjevení, která údajně viděla. V Utahu proslulém vysokou koncentrací mormonů se z knih staly bestsellery. Samotná církev se od myšlenek Julie Roweové distancovala a upozornila své stoupence, že spisovatelka nehlásá oficiální názory hnutí. Ani to však obavy mnohých Američanů nerozprášilo.

Není jasné, co by se konkrétně na konci měsíce mělo stát. Obyvatelé Utahu spekulují o silném zemětřesení, které by stát mělo zasáhnout krátce poté, co se 28. září na obloze rozzáří krvavě rudý měsíc.

Někteří mormoni mluví také o ekonomické krizi a upozorňují třeba na prudké oslabení jüanu, ke kterému před časem sáhla čínská centrální banka (více o devalvaci měny čtěte zde).

Někteří zákazníci dokonce zvýšený zájem o jídlo, stany a přestavbu sklepů na rodinné protiletecké kryty zdůvodňují tím, že se blíží invaze vojsk OSN. O té se v knihách Julie Roweové nepíše, v jejích vidinách však došlo třeba na Blízký východ. Píše o „městech světla“ se spoustou bílých stanů a lidí, kteří se skrývají v horách.

Mluvčí české odnože církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů Rostislava Gordon-Smith spekulace o blížící se katastrofě vyvrací. „Nemáme žádné varování od vedení nebo kohokoli, že by koncem září měla být nějaká pohroma,“ řekla iDNES.cz s tím, že i kdyby se blížila apokalypsa, nikdo by o tom samozřejmě předem nevěděl. Zvěsti, kterým zřejmě podlehli někteří její souvěrci v Utahu, podle ní jistě nepocházejí od samotné církve.

To, že si stoupenci mormonského hnutí vytváří zásoby na horší časy, podle ní není žádná novinka. „Už šedesát nebo sedmdesát let máme projekt zásob, abychom v případě dešťů nebo něčeho podobného uživili svou rodinu a pomohli našim sousedům,“ vysvětluje Gordon-Smith.

Mormoni si zakládají na soběstačnosti a vzájemné pomoci. Některé rodiny tuto myšlenku naplňují pěstováním zeleniny, další mají plný sklep trvanlivých potravin. K církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, jak si mormoni oficiálně říkají, se po celém světě hlásí zhruba 15 milionů lidí. Ve Spojených státech je čtvrtým nejrozšířenějším náboženským hnutím, v Česku církev eviduje zhruba 2500 členů.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz