Program Hvězdná brána

10.05.2017 21:37

 

Program Hvězdná brána (v anglickém originále Stargate Program) je fiktivní přísně tajný program amerického letectva, který hraje klíčovou roli v mediální sérii a fikčním světě Hvězdná brána a který zahrnuje mimozemské operace skrze toto zařízení. Jádrem Programu Hvězdné brány je Velitelství Hvězdné brány (v originále Stargate Command, SGC) se sídlem v komplexu Cheyenne Mountain v blízkosti Colorado Springs. Na začátku seriálu Hvězdná brána je k tomuto programu nejkritičtější zpravodajská služba NID. Později je program řízen prostřednictvím Úřadu planetární bezpečnosti/Domácího velitelství (v originále Office of Homeworld Security/Homeworld Command) a Mezinárodní komise pro dohled (v originále International Oversight Advisor, IOA). Expedice Atlantida, hlavní předmět zájmu seriálu Hvězdná brána: Atlantida, je rovněž součástí Programu Hvězdné brány, ale v první řadě seriálu pracuje nezávisle.

I přes mimozemské útoky, jako v epizodách „Ztracené město“ a „Návrat vysloužilého boha“, se vlády na Zemi, které o Programu Hvězdné brány vědí, pokouší existenci Programu udržet v tajnosti, protože se obávají hromadné paniky, pokud se o tom veřejnost dozví. V několika paralelních vesmírech vedlo odhalení Programu Hvězdné brány k chaosu ve společnosti. Někteří konspirační teoretici v seriálu nicméně předpokládají mimozemskou aktivitu na nejvyšších úrovních armády. Jen velmi málo civilistů, jako Pete Shanahan a Jeannie Miller, ví o existenci Programu Hvězdná brána.

Moderní historie programu začala objevem Hvězdné brány Profesorem Langfordem v Egyptě v roce 1928. Roku 1939 bylo zřízení převezeno do Spojených států, aby bylo ukryto před Nacisty. Poté byla Hvězdná brána v roce 1945 zkoumána a poprvé aktivována ale kvůli domnělé nehodě byl výzkum ukončen. Nakonec bylo zařízení instalováno do Cheyenne Mountain v Coloradu (ve filmu Hvězdná brána bylo umístěno v Creek Mountain v Coloradu) Ve filmu Dr. Jackson dešifroval fungování Brány v rámci projektu vedeného Catherine Langfordovou, pod dohledem Generála Westa z amerického letectva. Potom byl Prostřednictvím Hvězdné brány vyslán tým na planetu Abydos, kde se setkal s Goa'uldem Ra vládcem, kterého zničí a osvobodí místní obyvatelstvo z otroctví. V domnění, že Hvězdná brána na Abydosu je pod troskami a že Bránou se dá dostat jenom tam, nebyly naplánovány další mise a program byl pozastaven.

Na začátku seriálu Hvězdná brána je zjištěna existence další vážné mimozemské hrozby pro Zemi, goa'ulda Apophise, a také existence tisíců planet přístupných skrze hvězdnou bránu ze Země. Kvůli těmto zjištěním prezident Spojených států zřizuje Velitelství Hvězdné brány, pod velením Generála Hammonda v Cheyenne Mountain. Je vytvořeno devět týmů (kterých v pozdějších letech přibývá) pověřených cestovat hvězdnou bránou k posouzení hrozeb, otevřenému jednání s jinými civilizacemi, vědeckému výzkumu a získávání mimozemských technologií na obranu Země. První SG mise je vypravena na Apophisovu domovskou planetu, Chulak kde se setkává s Jaffským bojovníkem Teal'cem, kterého plk. O'Neill přesvědčí ke zběhnutí a pomoci s útěkem a záchranou společně se zajatci na Zemi. V prvních letech Programu Hvězdná brána SG týmy bojují s Apophisem a Goa'uldskými Vládci soustavy. Program Hvězdné brány prostřednictvím SGC během let získal mimozemské spojence včetně Tok'rů a Asgardů, podporuje rozrůstající povstání Jaffů a také narazí na nebezpečného nepřítele z jiné galaxie, mechanické pavouky, Replikátory. Program také snáší výzvy vlastní (americké) vlády; ambiciózní senátor Robert Kinsey se snažil zrušit program a později získat kontrolu nad SGC, byl také zapleten do nelegální činnosti NID.. Lidé zodpovědní za tuto nelegální činnost nepoctivých členů NID byly později odhaleni a zadrženi. Z nepoctivých členů NID se stali odpadlíci a vytvořili takzvanou „Společnost“, která pokračuje v nelegálním získávání mimozemských technologií. I někteří členové amerických Ozbrojených sil ohrožují Program Hvězdná brána, Např. plukovník Maybourne ohrozil mimozemské vztahy se Zemí, když provozoval nepovolenou mimozemskou základnu pro získávání cizích technologií.

V osmé řadě seriálu Hvězdná brána byla „Společnost“ Infiltrována Goa'uldy, kteří ji ovládli. V této řadě je také zobrazena porážka Goa'uldských Vládců soustavy a Replikátorů, která mění politickou tvář galaxie. Mocenské vakuum po Goa'uldském impériu se snaží zaplnit Luciánská aliance a vzniká Svobodný národ Jaffů. Dr. Daniel Jackson také objevuje adresu ztraceného města Antiků Atlantidy v galaxii Pegas, do kterého je vyslána mezinárodní Expedice Atlantida. V Pegasu Expedice objevuje další nepřátele, včetně lidem život vysávajících Wraithů a nanity tvořených Asuranů (podobní Replikátorům). V deváté řadě Hvězdné brány jsou představeni noví nepřátelé, Oriové, povznesené bytosti které přikázali svým věřícím aby vedli křížovou výpravu proti lidem v naší Galaxii. Jejich příběh je uzavřen porážkou posledního Orije, Adrie, obrácením jejich věřících proti ní.