Prokletý Putin?

18.08.2022 14:12

Ukrajinský oligarcha Hennadij Korban varoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že na něj sešle židovskou smrtelnou kletbu Pulsa denura, pokud bude znovu Rusko bombardovat ukrajinské Dnipro.

V minulosti ji někteří židé vyřkli proti nejméně třem izraelským politikům, expremiérům Jicchaku Rabinovi, Arielu Šaronovi a Naftalimu Bennetovi. Vzývali přitom anděly zkázy, aby je „do roka a do dne“ zahubili.

„Možná vám to přijde ira­cionální, ale diktátoři – jako Putin, Hitler či Stalin – takoví často jsou. Věří v mnohé magické, mystické věci. Ostatně z historie víme, že pro ně pracovali šamani, astrologové či všelijací léčitelé,“ řekl Korban podle listu The Jerusalem Post.

Součástí rituálu Pulsa denura je „varování“. Korban proto v souladu s ním varoval Putina, že „kletbu vyřkne v polovině července“. „Putine, pokud znovu zasáhneš Dnipro (Korbanovo rodiště – pozn. red.), vyřknu nad tebou Pulsa denura,“ objevilo se tehdy na oligarchově facebookové stránce.

Putin podle Korbana kletbám a mystice věří, protože od vyřčení varování Dnipro nebylo ruským ostřelováním zasaženo.

Původ rituálu Pulsa denura (v aramejštině ohnivé důtky) bývá často připisován starodávným kabalistickým textům. Četné studie ale podle listu zjistily, že první případ, kdy byla kletba zmíněna nebo použita, pochází až z 20. století.

Jedná se o velmi okrajovou praktiku. Většinový ortodoxní judaismus se důsledně vyhýbá modlitbám za něčí smrt, místo toho upřednostňuje prosby Boha za navrácení hříšníků a pachatelů zla na správnou cestu.

Rituálu Pulsa denura se podle dostupných informací musí účastnit alespoň deset vyznavačů mystiky.

Shromáždí se v určený den o půlnoci poté, co předtím drželi třídenní nepřetržitý půst. Zapalují černé svíčky, troubí na šofar (zvířecí roh). Intonují text kletby, dokud je nesfouknou.

Zmíněných textů existuje několik verzí. Ten „správný“ vybírá iniciátor rituálu, který prý obvykle končí trojitým zvoláním: „Prokletý! Prokletý! Prokletý!“