Sadová na Karlovarsku - 6.6.2011

06.06.2011 12:53

 


Požár rodinného domu v Sadově na Karlovarsku způsobil při pondělní bouřce kulový blesk. Po jeho zásahu tady začala hořet dřevěná část střechy.

"Jen díky včasnému zásahu majitele a hasičů se oheň dále nerozšířil," uvedl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Škoda na dřevěné konstrukci je odhadnuta na třicet tisíc korun.

"Kulový blesk prošel střechou, půdou a podlahou až do druhého nadzemního patra domu," popsal mluvčí karlovarských hasičů. "Proti kulovému blesku nepomůže ani hromosvod, který je účinný pouze při zásahu klasickým bleskem," vysvětlil Kasal.

Už od soboty platí varování meteorologů před silnými bouřkami, ale v Karlovarském kraji žádné větší škody nezpůsobily.

Pouze u Nové Vsi na Sokolovsku zapálil klasický blesk strom stojící nedaleko cesty a kvůli dešti čerpali hasiči vodu ze zatopeného sklepa v Horním Slavkově a v Okrouhlé na Chebsku odstraňovali strom spadlý přes silnici.

Zdroj: https://vary.idnes.cz
 

 

„Dívali jsme se v prvním podlaží z okna ložnice ven na krupobití, když se najednou ozvala strašně silná třaskavá rána,“ popisoval penzista Jan Orbán.

„Měla jsem ohromný strach,“ nemohla se ještě v úterý odpoledne ze šoku vzpamatovat Marcela Orbánová.

„Říkali jsme si se ženou, že ten blesk musel uhodit někam hodně blízko nás. Vyšli jsme z ložnice na chodbu a v rohu stropu nad schodištěm jsme zpozorovali něco podivného,“ pokračoval Orbán.

„Manželka si nejdříve myslela, že je to nějaký pavouk. Jenže ono se to rozzářilo a začalo se z toho kouřit. Pozorovali jsme to s úžasem, dokud to zase nezhaslo. Ve stropě po tom zůstala díra jako po průstřelu,“ uvedl Orbán.

„Proto jsme se šli podívat po dřevěných schůdkách na půdu, odkud to na chodbu stropem prorazilo. Tam jsme zjistili, že krov střechy je už v plamenech,“ dodal důchodce.

„Strašně to fedrovalo a oheň se velmi rychle rozšiřoval. Hasiči přijeli naštěstí hodně rychle, ale i tak jsme stačili na půdu nanosit jedenáct kýblů s vodou, kterými jsme se pokoušeli plameny sami uhasit,“ popisoval záchranářské akce Orbán.

„Měli jsme štěstí, že jsme byli doma. Jinak bychom už byli zcela jistě bez domova,“ dodal s tím, že s příjezdem hasičů se kolem jejich rodinného domu shromáždili sousedé.

„Hned mi popisovali, jak viděli kulový blesk na náš dům letět. Byl prý větší než tenisový míček. Dopadl zřejmě nejdříve na střechu garáže a od ní se odrazil pod střechu do krovu na půdu, kde začal páchat škodu. Na půdě musel létat ze strany na stranu, jak to tam podpaloval,“ konstatoval Orbán. „Nikdy jsem nic takového nezažil a už ani zažít nechci,“ dodal.

„Blesk prošel střechou, půdou a podlahou až do druhého nadzemního patra domu,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal, podle kterého jsou škody na majetku odhadovány na 30 tisíc korun. Kulový blesk v pondělí rovněž zapálil strom poblíž cesty u Nové Vsi na Sokolovsku.

Podle klimatologa z hydrometeorologické stanice v Šindelové na Sokolovsku Rudolfa Kovaříka se nejvíce kulových blesků objevuje právě nyní na přelomu jara a léta.

„Jsou pro to nejlepší podmínky, protože se rychleji ohřívá vzduch,“ vysvětlil s tím, že kulový blesk je ještě pro hydrometeorology tak trochu záhadou.

„Je to něco mezi elektřinou a plazmou. Některé kulové blesky prostupují zdí, aniž by ji porušily, jiné ji prorážejí nebo vytrhávají kabely či vodovodní rozvody v domech. Každý kulový blesk je svým způsobem originál,“ popsal Kovařík.

Proti kulovému blesku není dost dobře možné se bránit. „Ochrana proti nim neexistuje. Někdo říká, že je dobré otevřít dveře a okna, jenže v tom stresu na to nikdo nepomyslí,“ konstatoval klimatolog.

Spatřit kulový blesk se podle Kovaříka ne každému podaří. „To spíše vyhrajete ve Sportce. Na jeden kulový blesk udeří odhadem deset tisíc normálních blesků,“ uvedl.

Proti klasickým bleskům se lidé ale mohou ochránit lépe a účinněji. „Na domech je třeba mít měděné svody. Spotřebiče by se měly odpojit ze zásuvek. Pokud nás zastihne bouřka na lodi, je třeba si lehnout na její dno, dokud nepřejde. V terénu je ideální se schovat do auta, které nás dokonale ochrání. Z jízdního kola je třeba ale slézt a sednout si na bobek.

Určitě není dobré se ukrývat pod strom nebo zůstat někde na kopci. Ve vyšších nadmořských polohách se doporučuje sundat si všechno kovové z těla, jako například náušnice, hodinky, řetízky nebo prstýnky. Pokud se schováme pod skálou, neměli bychom se k sobě tisknout, protože každé tělo má jiný indukční potenciál a při zásahu blesku bychom se mohli navzájem popálit,“ uzavřel Kovařík.

Zdroj: https://www.novinky.cz