Sion

20.08.2011 17:15

 

 

Na skalnatém návrší stával před mnoha věky hrad Sion. Do dnešních dob se dochovaly jen pusté zříceniny a pověst o pokladu Jana Roháče z Dubé.

Poklad tu zůstal navždy ukryt poté, co byl zakladatel hradu Jan Roháč z Dubé popraven. Ten, kdo by chtěl poklad získat, se musí na hrad vydat třikrát po sobě a musí mít ještě veliké štěstí.

Poprvé musí stanout na hradě na Květnou neděli v pravé poledne. Pokud se mu poštěstí, spatří tři postavy zahalené v temných hávech, sahajících až k zemi. Když ale postavy nespatří, už nemusí na hrad více chodit, jeho snaha by byla marná.

Podruhé musí člověk přijít na Sion na Zelený čtvrtek a opět se pozorně dívat kolem sebe. Když se mu zjeví již jen dva duchové, je to dobré znamení a má velkou naději, že poklad bude jeho.

A nakonec potřetí na Velký pátek člověk musí navštívit hrad a dívat se mnohem pozorněji než podruhé.

Když se na něj usměje štěstí, zjeví se mu již jen jedna postava.

Duch prochází pomalu hradem a pojednou se náhle zastaví. Upřeně se začne dívat do neznáma, mávne rukou a zakrátko zmizí. Člověk se proto musí mít na pozoru a pečlivě sledovat, jakým směrem duch okazuje a kolikrát za sebou zamává rukama. To je třeba dobře vědět. Duchova ruka ukazuje směr a počet mávnutí určuje, kolik kroků musí člověk udělat, aby mohl začít kopat na správném místě a našel tak poklad.

Doposud se to nikomu nepovedlo a poklad na hradě Sion čeká třeba právě na vás. Kdo ví?