Smečno

11.08.2012 15:06

 

 

Dnes najdeme ve Smečně renesanční zámek, ale ještě dříve než tu stávala tvrz, byla na místě zámku dračí sluj.

Vypráví se, že černý drak se zlatou korunkou na hlavě požíral místní dívky. Proto také žádná z nich nevěděla, jaký osud ji čeká a usměvavé, bezstarostné tváře dostaly výraz plný obav a neklidu.

Blížil se opět den, kdy si drak přišel pro další oběť. Mezi lidem zavládl jako vždy hrozný strach a žádná z dívek celou noc oka nezamhouřila.

Tentokrát se štěstí neusmálo na mladičkou, krásnou a chytrou Marjánku. Oba rodiče velice plakali, když jim odcházela dcera. Ta se však draka nebála a rodičům ještě stačila pošeptat, že se brzy vrátí a zachrání i ostatní dívky před krutým osudem.

Marjánka tedy odešla s drakem do jeho sluje a tam se o něj, jako každá předchozí dívka, starala. Až poté, když se drakovi dívka okoukala, sežral ji a šel si pro jinou.

Marjánka ale o draka pečovala s láskou a stále pozorovala jeho chování. Asi po třech dnech si povšimla, že drak se nejvíce bojí o svoji zlatou korunku.

Proto se jednou, když drak usnul, pomalu přiblížila a korunku mu opatrně sejmula z hlavy. A vskutku se stal zázrak, drak ztratil všechnu svoji kouzelnou moc a zkameněl.

Marjánka se vesele vrátila domů a zachránila svým odvážným činem všechny vesnické dívky.

Pověst praví, že zkamenělý drak je zazděn ve věži zámku.