Sobětuchy u Chrudimě - 5.4.2009

05.04.2009 21:41

 

Na nedělní bouřku budou dlouho a jistě neradi vzpomínat majitelé novostavby rodinného domku v sobětušské místní části Vrcha. V půl osmé večer jim totiž udeřil do domu blesk, podle názoru hasičů se mohlo jednat i o blesk kulový.
Zdroj: https://pardubicky.denik.cz/nehody/nove-snimky--kulovy-blesk-projel-rodinnym-domem.html

„Když se ozvala ohlušující rána, tušili jsme, že půjde o blesk,“ uvádí majitel domu Ladislav Čejka. Silný výron energie pronikl do budovy přes satelitní a internetovou anténu. Na cestě do útrob domu poškodil blesk několik desítek střešních tašek a jejich střepy rozmetal po okolí novostavby. Tlaková vlna poškodila levou i pravou část sedlové střechy.

 

Výboj však bleskurychle pronikl po vodičích vnitřní elektroinstalace i do těch nejodlehlejších částí domu. V garáži například vyrazil kryty několika zásuvek a vypínačů, odmrštěné kousky plastu letěly po explozi několik metrů vzduchem. Před domem vyrazil žhavý výboj rovněž kryt spínače venkovního čerpadla, prasklá krytka pak odlétla do přibližně osmimetrové vzdálenosti.

Na místě zasahovali v neděli večer hasiči HZS Chrudim, kteří provedli zabezpečení a provizorní opravu střechy. Zaměstnanci firmy ČEZ zase zkontrolovali rozsah poškození elektroinstalace.

Nedělní večer i část pondělí museli ještě majitelé sobětušského rodinného domku vydržet bez elektřiny.

Do bleskem zasažené nemovitosti však přijeli už ráno elektrikáři, kteří se ihned pustili do oprav zničené elektroinstalace. Majitelé domu také začali postupně sčítat škody, které se zřejmě nakonec vyšplhají na desítky tisíc korun.

„Dům máme sice pojištěný, domácnost jsme ale, bohužel, ještě pojistit nestihli,“ konstatuje trpce majitel rodinného domu Ladislav Čejka. Výboj elektřiny poškodil například omítku nad vnitřními elektrickými rozvody, nejvíce škody však napáchal na domácích elektrospotře­bičích. Elektřina se přehnala i přes počítač stojící pod stolem. Blesk přístroj zničil a do koberce pod ním vypálil zčernalý otvor. Bleskový výboj dokonce vyhloubil i několikacen­timetrovou díru do betonové podlahy pod kobercem. Zničen byl i další pevný počítač a také přenosný notebook. Do pomyslného elektronického záhrobí se možná bude muset odebrat i plazmový televizor.

„Ještě nevím, co půjde nakonec opravit a co bude zcela zničené. U některých spotřebičů to snad spraví jen výměna zdroje za nový,“ doufá Ladislav Čejka.

Muž bere nepříjemnou situaci s klidem. „Hlavní je, že se nikomu z rodiny nic nestalo. Horší by zřejmě bylo, kdyby třeba u klávesnice některého z počítačů seděl někdo z rodiny právě v okamžiku úderu blesku,“ uzavírá Čejka.
Zdroj: https://pardubicky.denik.cz/nehody/nove-snimky--kulovy-blesk-projel-rodinnym-domem.html