Sociální sítě plné falešných účtů

05.02.2018 20:27

 

Jednou z nových dezinformačních technik, které ještě před několika lety nebyly na pořadu dne, je šíření nedůvěry a „zmatku“ prostřednictvím sociálních sítí. Společnost Facebook například přiznala, že ruská propagandistická skupina z Petrohradu známájako Internet Research Agency(dříve též „trolové z Olgina“) zakoupila skrze skryté prostředníky u Facebooku reklamu cílenou na americké voliče. Tyto reklamy se zobrazily přibližně deseti milionům Američanů.

Facebook ve své zprávě (PDF) rozlišuje tyto druhy dezinformací:

  • Informační operace (Information Operation) se snaží ovlivnit politickou náladu za účelem konkrétního výsledku.
  • Nepravdivé zprávy (False News) předstírají, že jsou fakticky správné, ale ve skutečnosti úmyslně překrucují fakta.
  • Falešní šiřitelé jsou koordinované falešné účty, které se starají o vyšší dosah dezinformací a ovlivňování politických diskuzí.

Informační operace na Facebooku je na první pohled prakticky nemožné rozpoznat od běžného obsahu od „obyčejných lidí“. To je jejich hlavní výhoda. „Kdokoli na sociálních sítích se může nahlas vyjádřit k politice. To znamená, že dobře vytvořená informační operace může získat podporu a vliv. Může se šířit organicky, přes autentické lidi a skupiny, přestože zdroj informace není autentický, ale je jím například falešný účet,“ píše se ve zprávě Facebooku.

Také mikroblogovací služba Twitter ukázala, že na jejich síti fungovaly desítky falešných účtů, které měly za úkol šířit informace. Jedná se mimo jiné o dodatečné způsoby, jak prostřednictvím retweetů rozšířit informace, nebo naopak otrávit (trolovat) ty, kteří šíří informace vnímané jako „nežádoucí“.

 

Ruské dezinformace podporují polarizaci

Kdo by si ale myslel, že tyto informační operace zkrátka propagovaly Donalda Trumpa nebo poškozoval Hillary Clintonovou, dopustil by se naprostého zjednodušení. Ve skutečnosti byla šíře operací zaměřena hlavně na rozdmýchávání různých konfliktů v americké společnosti.

Toto je ukázka šesti významných facebookových stránek, které byly Facebookem odstraněny v rámci boje proti ruským informačním operacím:

  • Blacktivist - stránka předstírala boj za práva černochů v USA, upozorňovala například na policejní brutalitu
  • Texaští rebelové - stránka předstírala boj za „tradiční jižanské hodnoty“, například za právo na držení zbraní
  • Američtí muslimové - stránka předstírala boj za práva amerických muslimů a upozorňovala na diskriminaci muslimů
  • Američtí patrioti - stránka využívala motivů amerického vlastenectví, vystupovala proti uprchlíkům a azylantům
  • Zabezpečené hranice - stránka předstírala boj za zabezpečení hranic USA, především proti imigrantům
  • LGBT sjednocení - stránka předstírala boj za práva homosexuálů, bisexuálů a transgender osob
     

Každá tato stránka odkazuje ke konkrétnímu politizovanému tématu vyvolávajícímu konflikty. Tyto konflikty nejsou nové a existují samozřejmě bez ohledu na to, zda je ruské či jiné tajné služby rozdmýchávají, nebo ne. Právě proto jsou informační operace těžko postřehnutelné a velmi účinné

Jak ukazuje analýza mediálního analytika Jonathana Albrighta, příspěvky těchto stránek měly ohromný dosah. Může za to zřejmě i uvěřitelnost jejich obsahu, a samozřejmě fakt, že tyto příspěvky pracují s emocemi, které vedou k vyhrocenému vnímání světa a tedy k polarizaci ve společnosti.

 

Zůstaneme ještě na chvíli v Americe. Volby prezidenta USA v roce 2016 totiž nebyly ani začátkem, ani koncem ruských internetových aktivit směřujícím o ovlivňování veřejné debaty o politických tématech. A opět by se mýlil ten, kdo by se domníval, že ruské snahy vedou například k jednostranné podpoře nějaké americké strany nebo politického směru.

Americká organizace Alliance for Securing Democracy napříkad monitoruje stovky známých falešných ruských účtů na sociálních sítích. Jejich nástroj Hamilton 68 ukazuje v reálném čase, čeho se týká aktivita falešných ruských účtů. V době psaní tohoto článku (konec ledna) vedla tato témata:

  • #releasethememo
  • John Kerry
  • John McCain
  • návštěva Trumpa v Davosu
  • Ukrajina
  • Syrie

Koncem října 2017 zase mezi tématy figurovaly jak ty, které ukazovaly údajné propojení Demokratů s Rusy, tak ty, které poukazovaly na údajné napojení republikánského prezidenta Trumpa na Rusko. Obecně lze říci, že mezi šířenými a akcenovanými zprávami nejsou jen zprávy z jedné strany názorového spektra. V naprosté většině však jde o zprávy konfliktní či polarizující. Kdo by čekal výhradně „falešné zprávy“ (fake news), pletl by se. Často jsou tímto způsobem šířeny články z blogů, ruských serverů, ale i velkých amerických zpravodajských stránek.

„Je to klasická ruská taktika, říká se jí ‚tonenínicprotismus‘ (v originále whataboutism, pozn. red.),“ vysvětluje Laura Rosenbergerová pro NPR. „V podstatě jde o mlžení, cílem je znepřehlednit situaci, vytvořit představu, že všechno je relativní. Rusové (prostřednictvím těchto falešných profilů) v podstatě posiluje šíření zpráv, o kterých se domnívají, že jsou jim užitečné. Nejde tedy o falešné zprávy. Dezinformace zde spočívá spíše v tom, že se snaží ovlivnit, které zprávy se dostanou k více lidem a budou se více šířit.“

Některé tyto účty jsou podle výzkumníků tzv. kyborgové, tedy kombinují automatické odpovídače s lidskými vstupy. Poloautomatizace umožňuje rychlejší odpovídání, šíření zpráv i reakce na aktuální dění. Zároveň minimalizuje náklady a zvyšuje efektivitu těchto informačních operací.

Pomocí těchto „kyborgů“ se ruští trolové například zapojili i do britského hlasování o tzv. brexitu, ačkoli podle britské studie nebyl tnto zásah tak významný. Šlo „jenom“ o 16 tisíc tweetů ze 105 účtů (nejde ale o oficiální data Twitteru).

 


Zdroj: https://technet.idnes.cz

Poznámka pro čtenáře
Vycházíme z veřejně dostupných materiálů, oficiálních zdrojů a uniklých informací. Zdroje odkazujeme přímo v textu. Tento článek je konkrétně o ruských informačních operacích. Ruské tajné služby nejsou pochopitelně jediné, které se snaží ovlivňovat politické dění v jiných státech.