Súdán: Vojáci násilně vnikli do zdravotnického zařízení podporovaného Lékaři bez hranic

30.05.2020 15:10

Boje mezi dvěma odlišnými sekcemi súdánských bezpečnostních sil v centrálním Dárfúru vyústily tento čtvrtek 14. května v násilné vniknutí několika ozbrojených vojáků obou stran konfliktu do zdravotnického zařízení podporovaného Lékaři bez hranic ve městě Rokero.

Při střelbě byla vážně zraněna zdravotní sestra Lékařů bez hranic a jeden muž v uniformě.

Své aktivity ve městě Rokero jsme omezili na poskytování urgentní zdravotní péče. Vyzýváme všechny ozbrojené skupiny, včetně bezpečnostních složek, aby respektovaly zdravotnická zařízení a nemocnice jako humanitární prostory a ukončily násilné akce, které ohrožují životy zdravotníků, pacientů a ošetřovatelů.

„Tento incident nás hluboce zarmoutil. Požadujeme, aby stát a další zúčastnění garantovali bezpečnost personálu i pacientů, abychom mohli pokračovat v našich aktivitách. Lékaři bez hranic jsou nadále odhodláni poskytovat život zachraňující lékařskou péči obyvatelům města Rokero v centrálním Darfúru, ale musíme být ujištěni, že takovéto nepřijatelné události se nebudou opakovat,“ říká Julia Paulsson, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Súdánu.

V uplynulých týdnech došlo v Chartúmu i na jiných místech v Súdánu k několika dalším incidentům, včetně násilných útoků na zdravotníky a nemocnice. A to vše v atmosféře strachu z pandemie COVID-19.

 

V Súdánu působíme od roku 1978. Aktuálně naše týmy poskytují zdravotní péči v oblastech: Chartúm, severní, centrální a východní Dárfúr, Bílý Nil, Al-Gedaref a Jižní Kordofán. Provozujeme nemocnice i zdravotnická zařízení, podporujeme místní ministerstvo zdravotnictví a poskytujeme zdravotní péči místním komunitám, vnitřně vysídleným i uprchlíkům. Pečujeme o podvyživené děti, asistujeme u porodů, staráme se o pacienty s chronickými infekčními onemocněními, jako je HIV nebo tuberkulóza atd.

Poté, co byly v Súdánu potvrzeny první případy COVID-19, jsme také začali pomáhat súdánskému ministerstvu zdravotnictví a zdravotnickým zařízením s logistikou, zaváděním opatření pro prevenci a kontrolu šíření infekce, školením zdravotníků a poskytujeme technickou podporu.