Švédská "Atlantida" se skrývala 16 metrů pod hladinou Baltu

06.05.2014 22:45

Artefakty staré 11 000 let dokládají existenci poměrně velké osady na švédském pobřeží, kterou pohltilo Baltské moře. Média objev označila jako švédskou Atlantidu s odkazem na Platóna, který kolem roku 9600 př. n. l. situoval zánik dávné civilizace, která chtěla ovládnout svět.

 

V tomto případě jde však o pozůstatky osady lovců z doby kamenné v písečné zátoce Hanö v oblasti Skåne. Velmi dobře zachované pazourkové nástroje, zvířecí rohy, provazy, harpuny vyřezané ze zvířecích kostí a kosti pravěkých zvířat, která vymřela v pozdním středověku mimo jiné dokládají, že šlo zřejmě o místo se stálým osídlením.

Ve skutečnosti totiž tyto cenné artefakty pocházejí z pravěké skládky.

„Jsou to předměty ze dřeva, parohů a jiné nástroje, které tehdy prostě vyhodili,“ komentoval objev pro místní média vedoucí výzkumu Björn Nilsson, profesor archeologie na Södertörnské univerzitě. O uchování se postaraly sedimenty vznikající při rozkladu rašeliny.

Díky tomu se uchovaly i pozůstatky dřevěných a jiných předmětů z organických materiálů, které většinou na souši v běžných podmínkách podlehnou zkáze. Proto je tento objev – nejen pro Švédsko – významný.

Avšak přestože média sice mluví o Atlantidě, podle Nilssona nešlo o žádné město ani vesnici. Nicméně byla zde zřejmě dlouhodobě obývaná lovecká osada.

„Pravděpodobně jde o jedno z nejstarších osídlení ve skansku a možná v celém Švédsku,“ uvádí Nilsson. Jeho tým nyní pátrá po pohřebišti.   

 

Zdroj: https://www.national-geographic.cz