Teorie a postup při automasáži

02.01.2016 07:51

 

Odlišnosti automasáže ve srovnání s masáží se týkají techniky automasáže

Automasáž je způsob masáže zvláštní tím, že masírující i masírovaný figuruje v jedné osobě. Je to tedy masáž bez maséra. Dvojí úloha osoby, masáž poskytující a současně i přijímající, umožní odhalit, co vyvolává příjemné pocity. Asi není úplně správné ji uvádět jako samostatný druh masáže, protože se řídí stejnými pravidly jako normální masáž, využívá ve své podstatě stejný systém hmatů, stejných masážních prostředků, její účinek je stejný, hygienická pravidla a kontraindikace jsou stejná jako u ostatních druhů masáží. Jedná se o dávnou formu léčení, k níž se všichni uchylujeme, když pociťujeme ztuhlost svalstva nebo nás něco bolí; potom promačkáme natažené ramenní vazy, třeme si modřiny atd. Před mnoha staletími používali automasáž rituálně např. mongolští válečníci, aby se zbavili psychického napětí a strachu dříve, než se vydali do bitvy.

Odlišnosti automasáže ve srovnání s masáží se týkají techniky automasáže, tj. jejího praktického provádění, především poloh těla a někdy poněkud upravených postupů hmatů, což přirozeně vyplývá z okolností, že masírujeme sebe sama. Ale zato si ji můžeme provést sami a kdekoliv - v práci, doma nebo v autě, vždy, když pociťujeme napětí nebo únavu, strnulost svalstva, nebo když nás něco bolí. Ale nejlepší je pokusit se nalézt klidné místo, kde můžete být sami a soustředit se na léčivou sílu svých prstů. Nikdo nezná vaše tělo tak dokonale, jako vy sami, nikdo jiný přesněji nevyhmátne postižené místo a neovlivní cíleněji vaše pocity. Určitá omezení má automasáž přirozeně v okolnosti, že masáž je namáhavá ruční práce. Nehodí se proto provádět celkovou automasáž odstraňující únavu ani v omezeném rozsahu, pokud např. předcházelo výrazné zatěžování horních končetin. Předností automasáže ve srovnání s jinými druhy masáží je naprostá dostupnost pro všechny, kteří zvládnou základy teorie a naučí se je provádět prakticky.

 

Postup při automasáži

Postupujeme zásadně od nohou k hlavě. Stávajících poloh můžete použít současně i k vyvíjení tlaku na aktivní body, vyzkoušet si např. reflexologii na nohou i na rukách. Dříve než začnete, je však nutné se soustředit, koncentrovat energii a "vyladit" se do stavu připravenosti, stavu rovnováhy, klidu, pohody a síly v dané chvíli. Konkrétně jde o centrování soustředění na "hara", střed energie v oblasti břicha, přesněji bod několik palců pod pupkem. Tento stav je spíše intuitivní než uvědomělý, ale odtud vychází vaše energie a potom můžete pracovat bez námahy nebo nadměrného úsilí i při poskytování jakékoli formy masáže. Každou partii těla nejprve lehce hladíte a postupně zasahujete hlouběji uložené oblasti, přičemž si vyzkoušíte různé typy pohybů a různou sílu tlaku. 

Dopřejte si dostatek času na to, abyste se plně seznámili s každou částí svého těla.

  • Dolní končetiny. Sedněte si na podlahu, nohy natáhněte před sebou. Střídavě se věnujte nejdříve na levé a pak i na pravé noze chodidlům, kotníkům a holením, kolenům a nakonec stehnům až ke kyčlím.
  • Kyčle a břicho. Lehněte si na záda, chodidla opřete o zem tak,aby kolena směřovala vzhůru. V této poloze si promasírujte oblast pánve. Začněte vnitřním trojúhelníkem od stydké kosti a přejděte na sedací kosti vně pod kyčelními klouby. Potom se otočte na bok a soustřeďte se na oblast od sedací kosti ke kostrči, na hýždí a kolem kyčelního hřebene objeďte kyčelní kloub. Převraťe se na druhý bok a postup opakujte. Potom promasírujte celé břicho.
  • Hrudník. Lehněte si na zem a postupujte od solaru plexu až po klíční kost. Sjeďte rukama dolů po stranách hrudníku a pak se věnujte oblasti mezi žebry od hrudní kosti a pomyslné střední čáry směrem ven.
  • Paže a ruce. Ležíte na zemi a střídavě si masírujte obě paže, začínáte levou. Nejdříve promasírujte ruku, pak předloktí včetně lokte a nakonec paži až k podpažní jamce a ramennímu kloubu.
  • Ramena a krk. Stále v lehu ne zemi rukou vyvíjejte tlak podél vrchní linie klíční kosti až k vrcholu ramen. ProAutomasážmasírujte krk ze strany a zezadu a kam až dosáhnete i lopatky a horní část zad.
  • Záda. Sedíte na zemi a masírujete partie, na které dosáhnete, směrem od pánve. Položte na zem váleček nebo gumový míček, lehněte si na něj zády a propracujte svalstvo této oblasti; vsedě si můžete tento postup vyzkoušet u zdi nebo ve stoje u stromu.
  • Obličej a kůže na hlavě. V leže důkladnými pohyby propracujte celý obličej od čela po bradu; postupujte ze středu směrem ven. Masírujte čelisti a uši, pak celou kůži na hlavě.

Proceduru ukončete propojením celého těla. Pak si odpočiňte. Po skončení procedury byste se měli cítit jako znovuzrození.

 

Zpracovala Ing. Tatiana Flanderková podle odborné literatury.