Teprve začátek? (jeden příklad z mnoha)

28.05.2015 17:16

Řecký ostrov Kos je jednou z nejpopulárnějších ostrovních destinací českých turistů. A cestovní kanceláře čeká v této sezóně dost možná noční můra. Turisté si totiž budou s velkou pravděpodobností stěžovat na to, že tato jinak velmi romantická destinace značně změnila svou tvář. Na ostrově jsou totiž tisíce uprchlíků ze Sýrie a Afghánistánu. Jen za posledních několik dní jich na ostrov dorazilo 1200.

Zatímco na plážích se sluní turisté z celé Evropy s malými dětmi, jen několik metrů od nich si arabští imigranti založili kemp. Spí na papírových kartonech a všude kolem nich jsou hromady odpadků. Peníze nemají žádné. Turisté tak zažívají velmi nepříjemné chvíle, když je tito imigranti doufající v azyl mlčky sledují, jak konzumují své pokrmy v restauracích, a vyčítavě pozorují, jak utrácejí své vydělané peníze.

Přesně tak popisují svou zkušenost pro Daily Mail manželé z Manchesteru Tony Servante a jeho manželka Anne. Místo pohodové letní dovolené jsou prý všechny rohy obklopené sedícími uprchlíky, kteří dorazili do Řecka v očekávání světlejších zítřků. V tuto chvíli však zatím jen škodí místní ekonomice, protože turisté začínají britským cestovním kancelářím své dovolené na ostrově Kos rušit a žádají o změnu destinace. Ideálně do jiné země.

Prádlo na plotech

Turisté se prohánějí na kolech kolem migrantů ležících na lavičkách, na plotech je rozvěšené oblečení a odpadků je po ulicích zhruba tolik, jako po oslavě Silvestra na Václavském náměstí ve tři ráno.

„Je to odporné. Jezdili jsme sem skoro 10 let. Rádi jsme tu vždy jedli, pili a odpočívali. Ale atmosféra se tu změnila. Je tu opravdu nečisto a je to divné. Nebudu sedět v restauraci a jíst, když mě u toho sledují cizí lidé,” uvedla Anne Servanteová.

A nejsou sami, kdo si stěžuje. Na dovolenou sem poprvé přijel i pár z Birminghamu se svými vnoučaty. „Nikdy jsme tu ještě nebyli, ale rozhodně se sem příští rok nebudeme vracet, pokud to bude stále vypadat jako uprchlický kemp,” uvedl postarší pár pro britský deník Daily Mail.

Budou směřovat na pevninu

Asociace cestovních kanceláří ČR však situaci tak dramaticky nevidí. „Na všech turisticky oblíbených řeckých ostrovech je situace klidná. Výskyt pár desítek uprchlíků je permanentní jev posledních let a ani letos jejich počet nijak nevybočuje při srovnání s předchozími lety. Aktuálně obsadilo pár desítek uprchlíků opuštěný hotel v Lambi na ostrově Kos, ve kterém přebývají. Jde o ojedinělý případ a tento hotel je mimo turistické oblasti. Klienti s ním tak prakticky nepřicházejí nijak do kontaktu,” informoval Novinky tiskový mluvčí ACK ČR Jan Papež.

Fotografie a záběry z Kosu však jasně ukazují, že převážně syrští a afghánští uprchlíci obsadili velké množství městských podloubí a bezprizorně čekají na bezpečnostní prohlídku, aby mohli pokračovat dále na řeckou pevninu, kde se bude rozhodovat o jejich osudu. Ti nejbohatší z nich mají mobilní telefony a přespávají v místních hotelech za 10–15 eur na noc. Ostatní si založili kemp či obsadili vybydlený hotel na kraji města.

Turistům se však společnost uprchlíků ani trochu nelíbí. Zahalené mladé afghánské matky přebalují své děti v moři, kde stejně tak perou prádlo. A turisté jejich počínání z pláží jen mlčky sledují. Nemohou dělat vůbec nic. Skupinky mladých arabských mužů tiše pozorují britské a nizozemské rodiny stojící frontu na zmrzlinu.

100 eur na cestu do Německa

Mladé afghánské dívky sedí na rozložených kartonových krabicích a popisují, jak je týden ubytování v hotelu připravil takřka o všechny úspory. „Mám už jen 100 eur, abych se dostala do Německa,” uvedla 18letá krejčí z Kábulu Leyla Kasanzadehová, která do Řecka přijela s 23letou sestrou Samirou.

A ač Řeky zasáhla ekonomická krize plnou silou, darují, co mohou. Postarší místní muž věnoval kojící matce do šátku 10 eur. „To je pro to dítě,” řekl.

O jistou formu přežití ovšem bojují také místní restauratéři. Ti sice vztyčili sítěnou bariéru, aby nebylo vidět na uprchlický kemp, ale všichni si svorně stěžují, že se turisté této části města vyhýbají, protože se tu teď necítí dobře a nevědí, kam s očima. V uplynulých dvou měsících zde přistálo už na 6000 imigrantů, z toho zmíněných 1200 jen v posledních několika dnech. A každou noc zde mezi třetí a sedmou ranní přistávají další.

Nemůžete sdílet to, co sami nemáte

„Je to hrozné, že ti lidé přišli o své domovy. Ale bohužel tato situace způsobuje problémy i všem obchodům a restauracím. Někteří lidé jsou radši na pokojích, protože nevědí, jak se chovat. Běžně je tu daleko větší rušno. Pro Řeky, kteří se už tak zmítají v pořádné krizi, je toto jako sůl do rány,” tvrdí místní prodavačka Caroline Ryderkerková.

„Tenhle ostrov už má tak své problémy. Lidé jsou hodní, dávají jim přikrývky, ale sami mají hodně málo pro sebe. Nemůžete s ostatními sdílet to, co sami ani nemáte,” dodala prodavačka.