Trosky

15.08.2014 18:09

 

 

Malebné zříceniny hradu Trosky jsou chloubou Českého ráje. Věže Panna a Baba ční na vysoké čedičové vyvřelině a říká se, že to jsou zkamenělé majitelky zdejšího hradu. Prý to bývala matka s dcerou, které se jednoho dne pohádaly tak, že je pekelné síly proměnily v mlčenlivé kameny.

Přemnoho pověstí zahaluje zříceniny tajemstvím. Vypráví se tu o podzemních chodbách i o pokladu, ukrytém na hradě.

Před mnoha a mnoha věky, v dobách, které jsou dávno minulostí, byl hradním pánem na Troskách Ota z Bergova. A jak čas plynul, stal se z něj loupeživý rytíř. Pověst praví, že se mu podařilo uloupit vskutku obrovské bohatství opatovického kláštera.

Jednoho dne navštívil klášter v přestrojení a podařilo se mu tak zjistit, kde je poklad ukrytý. Lstivý Ota přesvědčil mnichy, aby mu ukázali svoje bohatství. Důvěřiví mniši zavedli pána do sklepení, tam otevřeli maličká dvířka v podlaze a sestoupili do hluboké podzemní síně, ve které se třpytilo samé stříbro.

Druhou místnost ozařoval jas zlata a ve třetí byly skryty votivní předměty.

Po několika dnech strávených mezi mnichy pán klášter opustil. Meškal zde již dost dlouho, aby poznal zvyky a řád kláštera.

Čas míjel. Za jedné temné noci Ota z Bergova opatovický klášter přepadl a odnesl si odtud nedozírné bohatství, které ukryl na svém sídle ve věži Panna, pod obrovitý balvan, zasazený v zemi.

Těžký kámen prý uzavírá vchod do nitra skály, kde se poklad do dnešních časů nachází. Mnoho bohatství chtivých lidí se již pokoušelo k pokladu dostat, ale zatím marně. Nikomu se dosud nepodařilo pohnout kamenem a najít tak cestu k třpytivému stříbru a zlatu.