Umělá inteligence od Google učí své potomky. Programuje jiné umělé inteligence lépe než lidé

01.02.2018 21:39

 

Za jednu z typických vlastností, které bude mít opravdová umělá inteligence, se považuje schopnost učit své potomky. A právě to se podařilo letos.

V květnu oznámila společnost Google, že spouští projekt nazvaný AutoML. Jeho smyslem je vývoj umělé inteligence, která bude pomáhat s vytvářením jiných umělých inteligencí. Už v polovině října Google oznámil, že uspěl. Přestože má tato společnost ty nejlepší programátory na světě, specializovaná umělá inteligence je nyní lepší než oni. Porazila je v programování: vytvořila jinou umělou inteligenci, která byla silnější a výkonnější než cokoliv, co byli schopni vyrobit lidští experti.

Právě systém umělé inteligence, na němž se podílel AutoML, nedávno vytvořil nový rekord, když uspěl při kategorizaci obrázků podle jejich obsahu na 82 procent. Tento úkol je relativně jednoduchý, ale existují i složitější, které už potomek AutoML umí řešit, a to velice úspěšně.

Porazil například lidské programátory při vývoji systému, který je zásadní pro autonomní roboty a augmentovanou realitu – tedy označit na obrázku místa jednotlivých objektů. Zatímco nejlepší lidmi navržený program v tom uspěl na 39 procent, výtvor umělé inteligence AutoML byl úspěšný na 43 procent.

Tyto výsledky jsou zásadní; návrhy těchto inteligentních systémů jsou dovedností, kterou ovládá jen velmi málo lidí. Znalosti, které jsou pro to nutné, jsou značně specializované, je jich hodně a vyžadují extrémně nadané programátory. Automatizovat tento obor je tedy podobně náročné, ale pokud se to podaří, zcela to změní celý průmysl – a možná i celou společnost.