Utajená vojenská Oblast 51 existuje, přiznala CIA

19.10.2013 15:28

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) oficiálně připustila existenci přísně střežené vojenské zóny Oblast 51. Nachází se v poušti ve státě Nevada asi 200 kilometrů severozápadně od Las Vegas.

O existenci oblasti se vědělo, zpravodajská služba ji ale nikdy oficiálně nepotvrdila. Nachází se na okraji vyschlého solného jezera v Mohavské poušti. Na mapách není v satelitním zobrazení nic, nanejvýš opuštěný důl.

Příznivci konspiračních teorií se domnívají, že právě tady jsou uloženy ostatky mimozemšťana, kterého v USA pitvali. Jde údajně o pozůstatky kosmické lodi, která se prý v roce 1947 zřítila u města Roswell v Novém Mexiku.

Nově zveřejněné dokumenty ukazují, kde místo leží, a také z nich plyne, že se nepoužívalo jako pohřebiště mimozemšťanů, ale spíše jako prostor, kde se testovala špionážní zařízení. To ale z dokumentů neplyne, ani to, že se zde nacházejí tajné zbraně.

CIA dokument zveřejnila na základě zákona z roku 2005. Požádal o to pracovník Národního bezpečnostního archivu, který se zajímá o historii letadel U-2. Dokument tak na 12 stranách popisuje především tento špionážní letoun.