Uzdravení mohou koronavir šířit dál

23.02.2020 09:47

 

I pacienti, kteří se zotavili z nemoci Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, mohou být nadále nakažliví, varoval přední čínský expert na respirační onemocnění.

Podle Čao Ťien-pchinga, který vede expertní tým bojující proti šíření epidemie v nejvíce postižené provincii Chu-pej, v Číně existují případy, kdy byly v těle uzdravených skrze testy nukleových kyselin zjištěny stopy viru. Podobné případy se objevily i v Kanadě, kde byla ve výtěrech z krku a nosu u dvojice, která se z onemocnění zotavila, zjištěna přítomnost viru.

„To je nebezpečné. Kam takové pacienty umístit? Není možné je poslat domů, protože by mohli nakazit ostatní, ale ani je nechat v nemocnici vzhledem k nedostatku zdrojů,“ řekl časopisu Southern Peo­ple Weekly. Pocit z boje proti nemoci přirovnal k houpání se na houpačce. „Neměli bychom být klidní. Počty nakažených by mohly znovu stoupnout,“ dodal.

Podle posledních údajů zveřejněných čínskými úřady množství nakažených i počet úmrtí ve čtvrtek ve srovnání se středou vzrostly. Zatímco za středu úřady informovaly o 394 nakažených a 114 mrtvých, za čtvrtek to bylo 889 nakažených a 118 mrtvých. Nemoci v pevninské Číně tak celkově podlehlo již 2236 lidí, nakažených je téměř 75 500.

Čínský prezident Si Ťin-­pching včera zdůraznil, že nemoc ještě nedosáhla vrcholu. „Bitva za Chu-pej a (hlavní město) Wu-chan musí být dobře vedena a musíme přijmout opatření k omezení šíření epidemie,“ řekl podle listu The South China Morning Post.

První případy ohlásila Itálie. V severním regionu Lombardie bylo v pátek potvrzeno 14 případů nákazy, z nichž jeden pacient, 38letý muž, je ve vážném stavu. Zdravotníci se původně domnívali, že se nakazil od známého, který pobýval v lednu v Číně, to se ale nepotvrdilo. Sousední region Veneto hlásil v pátek dva případy nákazy.