V kanadské databázi je téměř 300 tisíc záznamů o UFO

17.05.2021 21:28

 

Nedlouho poté, co americká CIA pro potřeby Kongresu odtajnila své zprávy ohledně fenoménu UFO, přichází se zveřejněním podobných dokumentů také Kanada. Jedná se o databázi, která mimo jiné zahrnuje také záznamy o neidentifikovaných létajících objektech, které v posledních letech nahlásili piloti komerčních letů, informoval deník Daily Mail.

Záznamy o UFO (unidentified flying object, neidentifikovaný létající objekt) jsou uvedeny v databázi CADORS (Civil Aviation Daily Occurrence Reporting System), kterou spravuje vládní agentura Transport Canada. V databázi je téměř 300 tisíc záznamů, ty však nezahrnují pouze spatření UFO, ale i jakékoliv záznamy spojené s letadly. UFO nemusí nutně představovat vesmírnou loď s mimozemšťany, jde o jakýkoliv objekt na obloze, který je těžké identifikovat. A záznamů o takových objektech je ve výše zmíněné databázi celá řada.

Bývalý pilot Kanadského královského letectva John "Jock" Williams věří, že mnoho dalších spatření zůstává nenahlášeno. „Piloti pravděpodobně nehlásí asi 90 % věcí, které vidí, protože vědí, že by to pro ně mohlo mít kariérní důsledky. Pro většinu pilotů to nestojí za to. Proto věřím, že každý z těchto pilotů viděl, co nahlásil,“ řekl Daily Mailu Williams.

Vládní agentura Transport Canada, která zveřejněnou databázi spravuje, se jednotlivé záznamy rozhodla nekomentovat.

„Záznamy jsou do databáze CADORS zadávány tak, jak jsou hlášeny agentuře Transport Canada. Ta se snaží zajistit přesnost a integritu údajů obsažených v databázi. S informacemi uvnitř by však mělo být nakládáno jako s předběžnými, nepodloženými, které se mohou změnit,“ vysvětlil mluvčí agentury Transport Canada serveru VICE World News.

Podobné dokumenty byly už v lednu letošního roku zveřejněny i v USA. Na základě nařízení „propašovaného” do zákona o pomoci proti koronavirové pandemii totiž americká CIA musela pro potřeby Kongresu odtajnit také své zprávy ohledně fenoménu UFO.