Vědma ze Zlaté uličky proti nacistům

18.03.2018 05:13


Když gestapák Kiesewetter po válce hovořil o zmíněné patnáctce vězněných okultistů, vybavil si jediné konkrétní jméno – Keferova kolegu z Universalie Oldřicha Eliáše. Vrchní rada Nejvyššího finančního kontrolního úřadu se zaměřoval hlavně na židovství – ovládal starou hebrejštinu, patřil k předním znalcům kabaly, napsal i knihu o Golemovi. Sběratel čarodějnické literatury skonal v Osvětimi v listopadu 1941 na mrtvolný rozpad tkáně.

Při zátahu na okultisty skončil v poutech i další přední člen Universalie, tajemný Pierre de Lasenic (vlastním jménem Petr Kohout). Tento dobrodruh sice platil za erudovaného znalce, zejména staroegyptského ezoterismu, zároveň to však byl zřejmě pěkný filuta.

Několikrát ho policie vyšetřovala kvůli krádežím, majetkovým podvodům, ale údajně i v souvislosti s dodnes neobjasněnou vraždou prostitutky Otýlie Vranské. Nikdy prý však nestanul před soudem. Autora Sexuální magie gestapo propustilo několik týdnů po razii, zemřel na tuberkulózu v červnu 1944.

Válku nepřežila ani Matylda Průšová, poněkud svérázná postava ze Zlaté uličky na Pražském hradě. Kartářka a jasnovidka s pseudonymem Madame de Thébes poutala pozornost černým oděvem a kloboukem s pštrosími péry i podivným rituálem – denně prostírala stůl a chystala lůžko pro syna, který padl za první světové války.

„Byla to extravagantní osobnost, působila jako z jiného světa,“ podotýká František Kadlec, bývalý vedoucí odboru turistického ruchu Správy Pražského hradu. Průšová se podle něj kromě jasnovidectví živila vyšíváním a dalšími ručními pracemi.

„Jednoho dne za ní dorazil německý důstojník, který chtěl předpovědět, jak dopadne pro Německo válka. Odpověděla, že špatně. Později byla zatčena a u výslechu umučena,“ popsal historik. Přesné datum jejího úmrtí se nepodařilo dohledat, podle Kadlece zahynula pravděpodobně v roce 1944.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz