Veltrusy

15.08.2014 17:18

 

 

Lovecký zámeček Veltrusy je obklopen parkem a rozlehlou oborou. A právě na cestě lesem k zámku podle pověsti straší podivný přízrak.

Na zámku žil za starých věků hrabě milující lovy zvěře a hraběnka, která měla ráda projížďky lesem.

Byl krásný letní den, sluneční paprsky již vysušily všechnu rosu, a tak si hraběnka usmyslela, že se v kočáře projede krajem. Nechala si tedy zavolat kočího a krátce po poledni se vydali na cestu.

Bylo opravdu krásně, a proto kočár zastavil před zámkem, až když slunce počínalo zapadat za obzor. Před kočím však byla ještě dlouhá cesta k domovu.

Cesta ubíhala poklidně lesem, ale náhle obloha hrozivě ztemněla a začalo pršet. Kočí si říkal, nu což, letní bouřka, brzy již budu doma a tam usuším koně i sebe.

Brzy se však začal ozývat hrom za hromem a šedočernou oblohu ozařoval blesk za bleskem. To už se kočí začínal bát. Cesta již počínala být bahnitá a pršet nepřestávalo. Kočár uvízl ve vymleté strouze.

Najednou uhodil blesk do kočáru a zabil kočího. Koně se prý tenkrát zachránili, ale splašili se tak, že už je nikdo neviděl.

Od těch prastarých dob se tu prý každého léta zjevují ohnivé koňské hlavy. Když budete mít štěstí, snad je tu při procházce oborou zahlédnete ještě dnes.