Více o ájurvédě

05.04.2015 09:55

Poslední dobou se mnoho lidí začíná obracet k alternativním způsobům léčení, protože pociťují nedostatky západní alopatické medicíny, která svými metodami často způsobuje různé alergické reakce organismu, v těle zabíjí jak nežádoucí, tak i žádoucí bakterie, nepříznivě ovlivňuje metabolický systém apod. Navíc mnoho nemocí ani vyléčit nemůže. Védská literatura nepopisuje pouze záležitosti týkající se duchovní existence, ale také obsahuje rady, jak správně žít v tomto hmotném světě, kde jsme uvězněni v dočasných hmotných tělech, a i tak ze špatného vytěžit to nejlepší.

Ájurvéda se zabývá zdravím a celkově lepším životním stylem, abychom se s plným nasazením a bez nežádoucího rozrušování mohli věnovat duchovnímu životu. Tato věda vysvětluje, že nemoci vznikají kvůli nerovnováze či neumírněnosti. Bhagavad-gítá (6.17) se zmiňuje: „Ten, kdo je umírněný v přijímání potravy, spaní, aktivním odpočinku a práci, může prováděním jógy dosáhnout úlevy od všech hmotných strastí.“ Alopatická antibiotika a chemoterapeutika slouží k rychlé léčbě projevených tělesných nemocí, ale bohužel neodstraňují samotnou příčinu nemoci. Je to podobné, jako když při uklízení všechnu špínu pěkně zametete pod koberec. Ájurvéda v první řadě doporučuje prevenci. Naším záměrem není prezentovat širokou škálu ájurvédských léků a léčebných postupů, ale spíše seznámit s ájurvédským přístupem ke zdraví a podstatou léčení různých onemocnění.

 

O ájurvédě, neboli vědě o životě, se hovoří jako o nejstarším, v současnosti stále používaném systému péče o zdraví. Z ájurvédy se rozvinuly lékařské systémy Tibetu, starých Číňanů, Řeků a Arabů. Ájurvédu v životě používá mnoho miliónů lidí v Indii, Nepálu, Bangladéši, Pákistánu a v dalších zemích střední a východní Asie. V Evropě a Americe představuje nejrychleji se rozšiřující alternativní a doplňkový způsob péče o zdraví. Ájurvédu ale v její podstatě nelze považovat za alternativní či doplňkovou. Ti, kteří vážně a pečlivě studovali tuto vědu, vědí, že její principy konvenční západní medicínu nedoplňují, ale spíše jí odporují a úplně ji vyvrací.

Ájurvéda je filozofický systém založený na neměnných principech. Západní medicína se pyšní tím, že je empirická a neustále přichází s novými a vylepšenými způsoby léčby. Ájurvéda místo toho pohlíží na pacienta jako na duchovní bytost, která vstoupila do těla vztahujícího se k určité rodině, společnosti a zemi. Konvenční medicína vidí pacienta jako seskupení různých soustav, orgánů, buněk a chemických látek, které na sebe vzájemně působí podle fyzikálněchemických zákonů. Ájurvéda u pacienta velice zvažuje místo, čas a okolnosti, ale západní medicína k těm nejrozdílnějším případům přistupuje obecným a standardizovaným způsobem. Tyto tři základní rozdíly v povaze, zaměření a praxi dostatečně rozptylují mýtus o pouhé doplňkovosti ájurvédské medicíny. Ájurvéda také není jen alternativní. Svým přístupem je úplná a vždy použitelná.

 

Cíl ájurvédy

Konečným cílem ájurvédy není pouze udržet si dobré zdraví, ale spíše být schopen následovat proces sádhany v bhakti-józe, neboli proces duchovního zušlechťování. Zdraví samotné nemá být cílem lidského snažení. Kvůli nepatřičné propagandě určitých představitelů komerční ájurvédy, kteří zdůrazňují dokonalé zdraví apod., zůstává tento cíl mnohdy zastřen. Všechny bytosti se musí narodit, zestárnout, onemocnět a dříve nebo později zemřít. Nikdo není výjimkou. V tomto světě je sto procentní úmrtnost. Proč se ale pak zatěžovat s nějakou ájurvédou? Jednoduše proto, aby podpořila náš duchovní život.