Vildštejn

15.08.2014 18:31

 

 

Zříceniny hradu Vildštejna jsou opředeny nejedním tajemstvím. Kdysi dávno se zde usídlil pán z blízkého Ohebu, poté, co se za jedné noci vyděsil k smrti. Avšak ani zde nezanechal svého nekalého řemesla a dál loupil v celém kraji.

V převlečení projížděl okolím, schovával se v lesích podél cest a čekal, až pojede nějaký pán na koni nebo dokonce panstvo v kočáře. Rychle jim vždy zastoupil cestu a obral je o všechno cenné.

A snad právě na Vildštejně se mu podařilo ukrýt obrovské bohatství. Hrad to býval nedostupný, jen člověk znalý zdejších poměrů se na něj mohl dostat. Do hradu se dalo vstoupit jedině po žebřících nebo po starých dřevěných schodech.

A proto se pán nemusel o svůj poklad obávat. Každý loupežník, který se pokoušel v noci na hrad nepozorovaně dostat, skončil špatně. Nejednomu se stalo, že ze žebříku spadnul a zlámal si vaz.

Pán žil tedy v pokoji a poklad ukrýval na nejrůznější místa. Nikdo však nevěděl ani o jediném. Hradní pán vždy čekal, až budou všichni spát. Teprve potom procházel hradem a ukrýval drahé šperky a peníze.

Pověst praví, že jeho duch bloudí za temných nocí po hradě dodnes. Stejně jako za dávných časů čeká, až je v celém kraji ticho a klid a poté se prochází po Vildštejně a hlídá své bohatství.