Vimperk

14.08.2011 10:16

 

Podhůří Šumavy se již po mnoho staletí pyšní zámkem Vimperk. Pověst praví, že na zámku straší duch bývalého zdejšího aktuára v oslí podobě. Za dávných časů žil na vimperském zámku aktuár, který byl souzen proto, že nedobře plní svůj úřad.

Jednoho dne přišli za soudcem dva sedláci a tvrdili, že aktuár po nich chtěl zaplatit daně dvakrát vyšší, než jim bylo určeno. A tak si soudce nechal úředníka zavolat a vedl s ním dlouhý rozhovor. Nikdo neví, co aktuár tenkrát soudci řekl, ale sudí se tak rozhněval, že jej nechal vsadit do temného, stařičkého vězení.

Tak se úředník dostal přímo z pracovny do kobky, jejíž zdi byly vlhké tak, že na některých místech z nich voda odkapávala a všechna zákoutí byla opředena pavučinami.

Po několika dnech se konal soud. Aktuár předstoupil před soudce a jal se vypovědět, jak se tenkrát vše odehrálo.

Avšak sedláci se nenechali jen tak odbýt a neustále mu skákali do řeči. Souzený úředník už nevěděl, co si počít, rozčílil se a ve vzteku pravil: "Čert aby vás oba vzal."

A opravdu, co se nestalo. V soudní síni se objevil ďábel, popadl oba sedláky, pekelně se zasmál a byl pryč. Jen dým a zápach po něm zůstal. Soudce v tom okamžiku nevěděl, co si počít, a proto poručil aktuára odvést zpět do kobky. Soud byl tak díky čertovi přerušen.

Pekelník odnesl sedláky na lesní cestu a tam je zardousil. Až po několika dnech je tam lidé náhodou našli. V té chvíli, když čert usmrtil sedláky, se však stalo ještě něco tajemného. Aktuár, sedící ve vězení, se proměnil v osla.

Když si drábové po několika dnech pro úředníka přišli, našli v kobce jen osla, který jim, když otevřeli mříže, utekl a od těch dob straší na zámku. Zjevuje se vždy o půlnoci na jedné z chodeb vimperského zámku.