Zdraví, ájurvéda a západní medicína

05.04.2015 10:00

V našem životě jsme neustále konfrontováni s mnoha výzvami a příležitostmi. Ačkoli nad mnohými z nich máme pouze malou kontrolu, máme dost síly k rozhodnutím o takových věcech, jako je např. naše strava nebo životní styl. Jestliže si chceme uchovat vnitřní rovnováhu a zdraví, je nezbytné věnovat těmto rozhodnutím pozornost. Správná strava a životní styl (příslušný k určitému konstitučnímu typu) posilují tělo, mysl a ducha.

Mezi ájurvédou a tzv. západní medicínou jsou zásadní rozdíly. Západní medicína se obvykle zaměřuje na symptomy nemoci a primárně se snaží za pomocí léčiv a chirurgických zákroků odstranit z těla patogenní částice nebo nemocné tkáně. Za pomoci tohoto přístupu bylo zachráněno mnoho lidských životů. (Ve skutečnosti se ájurvéda též zabývá chirurgií.) Avšak léčiva díky své toxicitě oslabují tělo.

Ájurvéda se nezaměřuje na nemoc, nýbrž se snaží neustále po celý život podporovat energeticky vyvážený stav v těle. Když je tělo namáháno minimálním množstvím stresu a tok energie v těle je vyrovnaný, je přirozený tělesny obranný systém velmi silný, a může proto snadno chránit náš organismus proti chorobám.

Ájurvéda se nesnaží nahradit západní medicínu. Existuje mnoho případů, kdy je lepší léčit chorobu nebo akutní případ pomocí běžných syntetických léčiv nebo chirurgického zákroku. Ájurvéda může též ve spojení se západní medicínou pomoci při léčení nemocného organismu a/nebo při obnovení rovnováhy v organismu po léčení syntetickými léčivy nebo po chirurgickém zákroku. Existuje však velmi mnoho onemocnění, chronických chorob, alergií atd., se kterými se západní medicína nedokáže vypořádat vůbec, nebo když už tato onemocnění “léčí”, tak pouze potírá vnější symptomy a nezaměřuje se na skutečné příčiny zdravotního problému a tím i skutečné vyléčení.