Zdroj malé doby ledové

04.12.2016 02:01

 

Takzvanou malou dobu ledovou spustil masivní výbuch sopky. Která to byla, se nyní zřejmě podařilo zjistit mezinárodnímu týmu vědců.

Malá doba ledová bylo neobvykle chladné období, které začalo ve středověku a skončilo v 19. století. Historické záznamy vypovídají o zamrzlé Temži či alpských vesnicích, které zničily rozrůstající se ledovce. Dosavadní studie naznačily, že příčinou malé doby ledové byla masivní sopečná erupce, která vychrlila do ovzduší velké množství materiálu a zabránila tak přístupu slunečních paprsků. K tomuto výbuchu mělo dojít kolem roku 1257 někde v tropickém pásu. 

Radiokarbonové datování zuhelnatělých stromů, analýza geochemických a stratigrafických dat i středověkých kronik nyní vědcům umožnily identifikovat, že původcem malé doby ledové byl vulkán Samalas na indonéském ostrově Lombok, který vybuchl koncem 13. století. Síla jeho erupce i množství vyvrženého materiálu byly dostačující a jeho geochemie se shoduje se vzorky sopečného skla, které byly objeveny v ledových jádrech z Arktidy i Antarktidy.