Zemanův seznam: Mezi jeho sponzory jsou i firmy ve ztrátě

26.01.2018 18:30

 

Až do závěrečné televizní debaty před druhým kolem prezidentských voleb nebylo jasné, kdo skrze spolek Přátelé Miloše Zemana financuje stávající hlavě státu její prezidentskou kampaň. Zeman ve čtvrtek do debaty se svým soupeřem Jiřím Drahošem do pražského Rudolfina seznam dárců přinesl, otazníky přesto zůstávají.

Na seznamu jsou jména 21 firem i fyzických osob, které spolku věnovaly částky v řádu stovek tisíc korun.

Prezident v debatě uvedl, že seznam byl odevzdán Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. To však odmítl místopředseda úřadu Jan Outlý, který navíc připomněl, že přehled dárců se před volbami neodevzdává úřadu, ale má být uveden na webu kandidáta.

Hned první společností na seznamu, který Zeman při debatě marně nabízel svému protikandidátovi Drahošovi, je akciová společnost Ray Service. Výrobce kabelových svazků má rovněž oprávnění k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem. Její ředitel doprovázel v roce 2014 prezidenta při návštěvě Číny.

Není bez zajímavosti, že dceřiná společnost této firmy Ewas poskytla již dříve na Zemanovu kampaň bezúplatné nepeněžité plnění ve výši téměř tří miliónů korun formou tisku a rozesílání letáků. Mezi štědrými dárci figurují i brněnští právníci Jiří Jestřáb a Richard Tománek, kteří spolku věnovali 900, respektive 800 tisíc korun.

Podle kancléře měli zprostředkovat jednání s tehdejším majitelem vily, kterým byl advokát Vít Široký. Ten v minulosti zastupoval podnikatele Romana Janouška či Tomáše Hrdličku. Druhý jmenovaný se ostatně rovněž podílel na kampani, kterou Zeman podle svých slov vlastně nevedl.

Jestřáb kromě dalších firem figuruje i na postu revizora v Nadačním fondu prezidenta republiky ing. Miloše Zemana.

Zajímavou kapitolou mezi dárci prezidentova spolku jsou firmy, které věnovaly spolku částky blízké miliónu korun, i když vykazují ztrátu a dluhy.
Jednou z nich je společnost CONTRADICTION. Na Zemanovu kampaň poslala 885 tisíc korun, byť podle výroční zprávy za rok 2016 skončila ve ztrátě zhruba 142 miliónů.

Podobný případ představuje firma Car Service Group CZ se základním kapitálem šesti korun. Také tato společnost vykázala podle účetní uzávěrky za rok 2016 při čtyřmiliónovém obratu ztrátu 197 tisíc, na podporu prezidenta nicméně poskytla 950 tisíc.

Podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky z roku 2015 vykazovala ztrátu ve výši 95 tisíc rovněž společnost Komerc Servis CZ. Ta na kampaň poslala 200 tisíc.

Kancléř a člen prezidentského spolku Mynář nechtěl jednotlivé sponzory komentovat. „Jsem rád za každý dar, který nám někdo poslal. Nevím, jestli jsme se snažili ověřovat jejich způsobilost,” citovala jej ČTK.

Zkritizoval také Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, který podle něj dostal na kampaň 500 tisíc korun od nadace, „kde také nevíme, kdo je přispěvatelem té nadace, a také ho nenapadáme”. „Pan prezident žádnou kampaň nevede a chová se v průběhu celé kampaně slušně, pan Drahoš to jenom říká,” řekl Mynář agentuře.
 

 

foto: Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

 

 

Witovská: Seznam dárců kampaně Miloše Zemana