Změna klimatu a energetika

18.07.2015 08:11

 

Změna klimatu je nepochybně nejvýznamnějším rizikem, ale i zároveň příležitostí, které lidstvo v současnosti čelí. Pokud bude změna klimatu (zejména nárůst průměrné globální teploty) pokračovat dosavadním tempem jako doposud, bude svět, který předáme našim dětem a vnukům, velmi odlišný od světa, do něhož jsme se narodili. Ve většině ohledů bude přitom mít tato odlišnost záporné znaménko.
V sázce jsou životy desítek milionů lidí, kvalita života miliard dalších, vyhubení desítek tisíc živočišných a rostlinných druhů, tropické pralesy i biologická rozmanitost života v oceánech.

Vědci se přitom shodují, že za většinu dosavadního i hrozícího nárůstu teplot si může naše civilizace sama. Hlavní příčinou je spalování fosilních paliv, jako je ropa a uhlí, významnou roli ale hraje i likvidace světových pralesů a zemědělství či chemický průmysl.

Zastavení probíhající změny klimatu je proto v našich rukou. Záleží jen na nás, zda najdeme odvahu nahradit uhelné a jaderné elektrárny čistými zdroji energie, zvyšováním energetické účinnosti a zateplováním domů, zda zastavíme barbarské kácení pralesů sloužící převážně pro pěstování plodin určených pro export do vyspělých zemí, či zda přimějeme průmysl, aby dosud používané freony nahradily plyny, které skleníkový jev nezpůsobují. Technicky vyzkoušená a ekonomicky výhodná řešení, jak snížit emise skleníkových plynů o 90 procent oproti současnosti, již existují. Jediné, co chybí, je ochota průmyslu i politiků ohrozit zájmy těch, kteří na současném stavu vydělávají.

Renomovaní ekonomové jako bývalý hlavní ekonom Světové banky sir Nicholas Stern přitom spočítali, že čím rychleji dokážeme emise snížit dnes, tím menší budou naše náklady na odstraňování škod způsobených klimatickými změnami v budoucnosti. Rychlý přechod na čisté technologie nás vyjde levněji než čekání na budoucí záplavy, snížení výnosů zemědělství, vlny klimatických uprchlíků a další dopady.

Některým dopadům změn klimatu se však nevyhneme ani v případě, že bychom emise našich skleníkových plynů od zítřka snížili na nulu. Ve skutečnosti se řada z nich projevuje již dnes. Snižování emisí proto nestačí – zároveň je třeba se na neodvratitelné dopady změn klimatu připravit. Chudé rozvojové země jsou a budou bohužel postiženy podstatně hůře než rozvinuté země, jako je Česká republika, ačkoliv právě ty mají za současný stav největší díl viny. Součástí naší odpovědnosti by proto mělo být ohroženým zemím pomoci.
Pro Greenpeace je ochrana klimatu prioritou. Důrazně prosazujeme snižování emisí skleníkových plynů na celosvětové i národní úrovni, zastavení kácení pralesů i férové financování adaptací na změnu klimatu. V České republice prosazujeme především rychlé nahrazení uhlí (které je odpovědné za většinu tuzemských emisí) čistými zdroji. Zároveň se snažíme zabránit, aby naše země torpédovala plány na účinnější ochranu klimatu na evropské úrovni, jak se bohužel v minulosti opakovaně stalo.


Tematické podsekce najdete v pravém sloupci na této stránce