Zvuky z pekla v nejhlubším vrtu?

19.08.2012 13:58

Na konci minulého století se vrtné soupravy ruských a norských geologů pokusily o nejhlubší vrt na světě. V roce 1989 se jim to podařilo – dostaly se do neuvěřitelné hloubky téměř 13 km pod povrch. S velkým očekáváním pak vědci do vrtu spustili speciální mikrofon pro nahrávání zvuku litosférických desek, aby odhalili jedno z posledních tajemství zemské planety. Z toho, co mikrofony zachytily, leckomu běhal mráz po zádech. Někteří z geologů dokonce tvrdili, že se snad dotkli samotného pekla.

Kolský vrt na severozápadě Ruska měl být chloubou tehdejšího Sovětského svazu. A i když se dostal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejhlubší vrt světa, jeho ambice nebyly nikdy naplněny. Původně chtěl tým expertů prohloubit vrt až na 15 km pod zemský povrch, pak ale náhle práce na mimořádně přínosném projektu ustaly. Tehdejší vládní režim to odůvodnil tím, že na další práce nebyl dostatek financí. To ale vyvracejí informace zpravodajského serveru BBC, který tvrdí, že se několik mezinárodních fondů intenzivně snažilo, aby tento unikátní projekt pokračoval dál. Tak proč z ničeho nic byly práce na kolském vrtu zastaveny?

Začátkem 90. let minulého století se do médií dostaly šokující výpovědi expertů, kteří na vrtu pracovali. „Jako komunista nevěřím v ráj a Bibli, jako vědec však nyní věřím v peklo. Bez okolků můžu uvést, že jsme byli opravdu šokováni tímto objevem. Spustili jsme do vrtu speciální mikrofon pro nahrávání zvuku pohybu litosférických desek. To, co jsme pak slyšeli, nás všechny k smrti vyděsilo. Místo pohybu desek jsme slyšeli bolestný lidský křik a pláč. Zpočátku jsme si mysleli, že zvuk vyvolalo naše vlastní vrtné zařízení. Následně, když jsme znovu vše seřídili, se ale naše nejhorší podezření potvrdilo. Křik a řev nebyl křikem a řevem jednoho člověka, byl to křik, řev a sténání milionů lidí,“ prohlásil o kolském vrtu vedoucí projektu, doktor Dimitrij Azzacov.

Co je pravdy na tomto tvrzení, asi hned tak neodhalíme. V roce 1995 byl vrt zakonzervován a s ním byla prozatím utopená i naděje, že se někdy dozvíme víc. Podle některých zastánců konspiračních teorií a dalších expertů, kteří pracovali na dosud nejhlubším vrtu světa, bylo objeveno samotné peklo a něco tak děsivého, o čem nemáme chtít ani nic víc vědět.

 

Kolský superhluboký vrt (rusky Кольская сверхглубокая скважина (СГ-3)) je nejhlubší vrt na světě a byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Nachází se v Murmanské oblasti ve vzdálenosti 10 km od města Zapoljarnyj na území geologického Baltského štítu. Dosahuje hloubky 12 261 m. Na rozdíl od jiných vrtů, které byly prováděny za účelem hledání ropy nebo geologického průzkumu, cílem tohoto byl pouze výzkum litosféry v místě, kde Mohorovičićova diskontinuita prochází blízko zemského povrchu. Vrt byl započat v roce 1970 a ukončen byl v roce 1992.

Během provádění Kolského vrtu bylo učiněno cca 12 000 nových objevů v geologii.

 

Minimálně od roku 1997 se internetem šíří městská legenda, že vrt byl zastaven z důvodů údajného provrtání se do „pekla“. Nicméně samotná legenda je staršího data, poprvé se pravděpodobně objevila v anglofonní části světa v rámci vysílání Trinity Broadcasting Network v roce 1989. Ruští inženýři údajně měli spustit do vrtu mikrofon, který měl zachytit podivné nářky. Tento audio záznam koluje na internetu jako autentický. Nicméně jedná se o část soundtracku z roku 1972 k filmu Baron Blood, který byl pouze částečně remixován?